Kaja Kallas: isegi ELi välisesindaja kandidaadina ei pruugi ma seda kohta saada (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Madis Veltman

Peaminister Kaja Kallas (RE) rääkis Vikerraadiole, et isegi kui teda toetatakse neljapäeval kandidaadina Euroopa Liidu kõrge välisesindaja kohale, ei ole veel kindel, et ta selle koha saab. 

«Mina töötan peaministrina nii kaua, kuni ma peaministrina töötan. Võtame üks päev korraga,» rääkis Kallas Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister»

Ta rõhutas, et neljapäeval ei selgu järgmine ELi kõrge välisesindaja, vaid võib selguda see, kes on kandidaat sellele kohale. «Ülemkogu teeb otsuse selliselt, et 27 valitsuse juhti otsustavad, et nende eelistatud kandidaat sellele kohale on selline. See ei tähenda, et isegi, kui mu nimi seal on, ma selle ametikoha saan,» rääkis Kallas. 

«Kui teised peaministrid leiavad, et ma võiksin olla see kandidaat, siis see on suur au nii mulle kui ka Eestile. Eestil ei ole kunagi olnud võimalust olla nimetatud sellele kohale. See on suur asi. Aga ma ei saa selle jaoks midagi teha,» ütles Kallas Vikerraadios ja lisas, et veidi enne raadioeetrit tuli teade, et Euroopa Nõukogu peasekretäri valimiste esimeses voorus sai enim hääli küll Šveitsi kandidaat, ent kohe järgmisena oli Indrek Saar. 

Indrek Saar pääses 78 häälega teise hääletusvooru. Peasekretäri ametiaeg algab 18. septembril ning kestab viis aastat. Saare konkurendid on Šveitsi endine president Alain Berset ja Euroopa Komisjoni justiitsvolinik Didier Reynders.

Tagasi üles