Inimene versus masin: Saaremaa õpilane kukutati olematute tõendite najal riigieksamil läbi (12)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Uuendatud 25. juuni 2024, 17:48
Copy
Ehkki ministeerium ütleb, et tehisaru kasutamise tuvastamine on võimatu, siis harno on leidnud, et ega ikka ei ole küll.
Ehkki ministeerium ütleb, et tehisaru kasutamise tuvastamine on võimatu, siis harno on leidnud, et ega ikka ei ole küll. Illustratsioon: Postimees

Sel suvel said 67 õpilast üle Eesti oma riigieksami punktisummaks ümmarguse nulli, kuid vähemalt ühe puhul kahtlustati, et ta on eksami kirjutamisel kasutanud tehisaru. Süüdistuseks aga põhjapanevaid tõendeid ei olnud.

Kui üks Saaremaa gümnaasiumi abiturient mai alguses inglise keele B1- ja B2- taseme riigieksami sooritamisega ühele poole sai, ei osanud ta aimatagi, et tema suure töö tulemust hinnatakse null punktiga.

Enne kell 10 algavat eksamit loetakse kõigile õpilastele sõnad peale: igasugune spikerdamine on keelatud ja kõiksugu tehnika, mobiiltelefonid, aga ka nutikellad tuleb eksami tegemise vältel ära panna ja isegi ära anda. Seda, et keegi millegi kõrvalisega ei tegeleks, jälgivad nii õpetaja kui ka haridus- ja noorteameti (harno) välisvaatleja kullipilgul.

Tagasi üles