Päevatoimetaja:
Lomely Mäe
(+372) 507 3066

USA kutsus Iisraeli üles vältima olukorra pingestumist Liibanonis

Copy
Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant saabumas USA välisministeeriumisse.
Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant saabumas USA välisministeeriumisse. Foto: Saul Loeb / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken kutsus esmaspäeval Iisraeli üles tegema jõupingutusi, et vältida olukorra edasist pingestumist Liibanonis.

Blinken tegi üleskutse kõnelustel Iisraeli kaitseministri Yoav Gallantiga.

«Välisminister Blinken rõhutas, kui oluline on vältida konflikti edasist eskaleerumist ja jõuda diplomaatilisele kokkuleppele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller.

Gallant viibis visiidil Washingtonis, et kinnitada häid suhteid Iisraeli suurima liitlasega pärast seda, kui peaminister Benjamin Netanyahu taunis Ühendriike avalikult relvatarnete hilinemise eest.

«Kahetunnisel kohtumisel Gallantiga välisministeeriumis arutas Blinken diplomaatiat Iisraeli ja äärmusrühmituse Hamasi vahelise kokkuleppe üle, mis tagaks kõigi pantvangide vabastamise ja leevendaks Palestiina rahva kannatusi,» sõnas Miller.

Kõneisiku sõnul rõhutas Blinken ka konflikti edasise eskaleerumise vältimise ja diplomaatilise lahenduse saavutamise tähtsust, mis võimaldaks nii Iisraelil kui ka Liibanonil suhteid normaliseerida.

ÜRO peasekretär António Guterres hoiatas reedel, et Iisraeli ja šiialiikumise Hizbollah vaheline konflikt ei tohi muuta Liibanoni uueks Gazaks.

Guterres osutas, et mõlema poole aina sõjakam retoorika, pidevad ähvardused ja pea igapäevased tulevahetused piiril, mis on kestnud alates sõja puhkemisest Gazas, võivad vallandada Liibanonis kujutlematu katastroofi.

Tagasi üles