Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

GALERII President Karis ja Hispaania kuningas külastasid Tallinna sadamat

Copy

President Alar Karis kohtus täna Eestisse ametlikule visiidile saabunud Tema Majesteedi Hispaania kuninga Felipe VI.

President Alar Karis rõhutas Eestis ametlikul visiidil viibiva Tema Majesteedi Hispaania kuninga Felipe VI kohtudes Eesti ja Hispaania lähedast sõprus- ja liitlassuhet ning aina tihenevat kaitsekoostööd. «Hispaania kuninga visiit meie võidupühal on sümboolse tähtsusega, sest just täna tähistame oma vabadust, kaitsetahet ja oma koostööd liitlastega,» sõnas Eesti riigipea.

President Karis tänas Hispaaniat panuse eest piirkonna julgeoleku tagamisse nii Ämari lennubaasist õhuturbemissioonil osalemisega kui ka Lätis NATO pataljoni lahingugruppi panustamisega.

«Hispaania on silmapaistev ja tugev NATO liitlane, kelle sõjaline panus NATOs ja kohalolek Balti riikides on jõuline ning mõjuv,» ütles president Karis. Hispaania saadab augustis taas Eestisse keskmaa õhutõrjekompleksi NASAMS.

Hispaania kuningas külastab täna koos president Alar Karisega ka Tallinna sadamasse saabunud Hispaania mereväe multifunktsionaalset dessantlaeva Juan Carlos I. Eestist suundub kuningas edasi Leetu ja Lätti.

Hispaania kuningas ja president Karis külastasid koos Tallinnas sildunud Hispaania mereväe multifunktsionaalset dessantlaeva Juan Carlos I, mis osales just Läänemerel õppusel Baltops-2024. Selleaastane õppus Baltops oli märkimisväärne, kuna laevagrupid harjutasid esmakordselt meresõja- ja dessantoperatsioone juba uute NATO kollektiivkaitseplaanide järgi.

Eesti riigipea tunnustas Hispaaniat pühendumuse eest Ukraina toetamisel Venemaa agressiooni tagasilöömisel. «Meie ainus toimiv strateegia selles sõjas on jätkata Ukraina toetamist kõige vajaliku, aga eelkõige sõjalise abiga,» rääkis president Karis.

Kohtumisel räägiti veel Eesti, Läti ja Leedu ühisest raudtee ehitusprojektist Rail Baltic ning selle olulisusest Baltimaade ühendamisest Euroopaga.

Samuti oli kõne all konflikt Lähis-Idas ja Venemaa mõjutustegevus Aafrika riikides.

Hussar arutas Hispaania kuningaga Ukraina toetamist ja julgeoleku tugevdamist NATO idatiival

Riigikogu esimees Lauri Hussar arutas tänasel kohtumisel Hispaania kuninga Felipe VI-ga Ukraina edasist toetamist ning julgeoleku tugevdamist NATO idatiival.

Hussar märkis kohtumisel, et visiit toimub Eestile erilisel päeval, mil tähistatakse võidupüha. «Meile on väga oluline kaitsevõime tugevdamine, aga sama oluline on see, et me ei ole enam kunagi üksi. Oleme NATO liikmed ja Narvas toimunud võidupüha paraadil olid liitlased koos meiega. Usun, et piirilinn sai võidupüha pidustustest kindlust, et iga sentimeeter Eesti territooriumist on kaitstud,» ütles ta.

Foto: Erik Peinar / riigikogu kantselei

Hussar tänas Hispaaniat suure panuse eest julgeoleku tugevdamisse Balti regioonis ja NATO idatiival laiemalt. «Eestile on väga oluline Hispaania osalemine Balti õhuturbemissioonidel. Samuti oleme tänulikud otsuse eest saata augustis taas Eestisse keskmaa õhukaitsesüsteem NASAMS. Hindame väga oma liitlaste ja partnerite panust ja koostööd – see teeb NATO tugevamaks ning näitab, mida liitlaseks olek ja kollektiivkaitse tegelikult tähendab,» ütles ta.

Rääkides Venemaa agressioonisõjast Ukrainas, ütles Hussar, et arengud Ukrainas on olulised mitte vaid Ukrainale, vaid kogu demokraatlikule maailmale. «Ukraina võitleb meie kõigi eest ja me peame jätkama nende igakülgset toetamist, sealhulgas sõjalise abi andmist,» lausus ta ning lisas, et Eesti ootab Ukraina tugeva toetamise osas otsuseid juulis toimuvalt NATO tippkohtumiselt Washingtonis, kus arutatakse tõsiste teemadena ka kaitse- ja heidutushoiaku jätkuvat tugevdamist ning kaitsekulutuste kasvu.

Lisaks Hussarile osales kohtumisel Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu.

Tagasi üles