Luhamaa ja Koidula piiripunktides tuleb piiriületuseks varuda terve päev (1)

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
Järjekord Luhamaa piiripunktis laupäeva õhtupoolikul.
Järjekord Luhamaa piiripunktis laupäeva õhtupoolikul. Foto: Lugeja foto

Venemaa tahtliku tegevuse tõttu ja selleks, et vältida ohtu inimeste tervisele ja avalikule korrale, ei ava politsei- ja piirivalveamet (PPA) nädalavahetusel Narva piiripunkti väljuval suunal. Postimees uuris PPA-lt, milline on olukord aga Koidula ja Luhamaa piiripunktides. 

«Võrreldes päeva esimese poolega on piiriületus sujuvam,» sõnas PPA pressiesindaja Britta Sepp.

Koidula piiripunkti Eesti poole peal jalakäijate järjekorda ei ole. Sõiduautode ootejärjekord on hetkel umbes 8–10 tundi.

Luhamaa piirpunktis on samuti järjekorrad lühemad – piiriületust Eesti poolel on hetkel ootamas umbes 20 inimest ja sõiduautode ootejärjekord on umbes 13 tundi.

Aeglane töötempo

Ida prefektuuri piirivalvebüroo juhi Eerik Purgeli sõnul tekitas Venemaa piirivalve tavapärasest oluliselt aeglasem töötempo möödunud neljapäeval ja reedel olukorra, kus piiriületajad ootavad tunde võimalust piiri ületada.

Kuivõrd Venemaa piirivalve tegevus paisutab piiriületust ootavate inimeste arvu Narvas ohtliku piirini – kõik piiriületajad tõenäoliselt üle piiri ei jõua ning neil võib tekkida probleeme Narvas majutuse leidmisega ning inimeste kogunemine võib tekitada ohtu avalikule korrale – ei ava PPA nädalavahetusel Narva piiripunkti väljuval suunal.

«Kahjuks ei ole viiteid, et Venemaa piirikontrolli tegevused lähiajal paranevad. Sellega seoses jääb piiripunkt nädalavahetusel suletuks väljuval suunal ja soovitame inimestel piiri ületada Lõuna-Eestis. Jälgime olukorda ning otsustame edasisi tegevusi,» kirjeldas Purgel reedel.

Eestisse sisenemine on nädalavahetusel avatud, välja arvatud 23. juunil kell 9.30–12.30 Narvas toimuva võidupüha paraadi tõttu. Paraad toimub piiripunkti vahetus läheduses ning seal liikumine on sel ajal piiratud.

Tagasi üles