Päevatoimetaja:
Margus Martin

Üks korralik merepidu vajab alati ka meretaksot

Copy
Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Sel suvel toimub 11.-14 juulini Tallinna kolmes sadamas Tall Ships Races suurejooneline merepidu, kus lisaks paljudele pealinna saabuvatele purjeõppelaevadele toimetab ka meretakso.

Meretakso on mereüritustel alati väga populaarne, erinevad alused sõidutavad inimesi nii erinevate sadamate vahel, kuid lisaks viivad ka niisama meresõite tegema. Ühe sellise väikelaeva kipper Marko Amboja sõnul on meretakso kõikide merega seotud ürituste kohustuslik osa. „See on just see üritus, kus alati peab merel käima,“ kinnitas ta.

Amboja on aastaid peamiselt sõidutanud lastega peresid, sõit on veidi rahulikum kui ehk sadamate vahel liikuvatel laevadel ning kaatritel ning need lapsed, kes julgevad, saavad ka rooliratast keerutada.

Kuid Amboja jagab meretaksole tulevatel peredel soovitusi ja peamine neist on see, et merepeo ajal kipuvad meretaksodele pääsemise ajal järjekorrad tekkima. „Kuid varasem kogemus ütleb, et lihtsam on taksole pääseda hommiku poole, järjekorrad pikenevad kuskil kella 15 ajal ja kestavad 19ni välja. Kuid ka pärast kella 19 võiks tulla vaatama, kas järjekord on lühem ja reeglina on,“ täpsustas Amboja.

Samuti tuleb arvestada, et kui laps pole varem merel käinud, siis tihtilugu mõni laps keeldub paadi peale tulemast. Teistel võib aga kartus üle minna, näiteks kui pakutakse võimalust roolist haarata. „Teinekord võib just kartlik laps tulla laevalt maha naeratus suul, eriti kui ta saab kogemuse, et sõit oli rahulik.“

Amboja rõhutas, et kuna nad tegelevad palju ka mereohutusega, soovitab ta alati küsida lastele päästevest selga, tema sõnul on see sama oluline nagu turvavöö – kui seda ollakse harjunud kasutama, oskab laps teinekordki vesti küsida. „Päästevest võiks seljas olla ka aerupaadiga merele minnes, mereohutus peaks olema A ja O. Seega lapsi tuleb meresõitudel õpetada, siis on nad ise ka teadlikud, isegi kui vanema põlvkonna jaoks päästevest teinekord oluline ei ole.“

Lisaks on päästevestiga lapsed laevas nähtavad. „Mul on siis laevajuhina hea ülevaade, kus lapsed alusel asuvad ja mida teevad,“ tõi Amboja näite.

Ja muidugi on Eesti puhul alati oluline ilm, katuseta meresõidualuste puhul peaks alati arvestama riietusega, sest külm võib hakata ka päikeselisel päeval, samuti ei kao kuhugi vihmaoht. Kindlasti võiks merele kaasa haarata soojemad riided ja kilekeebi, isegi kui sõit kestab 15 minutit.

Amboja ütles, et meretaksod ei teeninda ka ülenapsutanud inimesi ning merel on alkoholi tarbimine keelatud, sest ohutus on olulisem kui alkohol. Viimasena lisas ta, et alati võiks suurtele festivalidele varuda sularaha, kui inimesi on üritusel palju, kipuvad kaardimakseterminalid aeglased olema või teinekord ei ühendu üldse, mistõttu võib mõnel soovijal sõit tegemata jääda.

Copy
Tagasi üles