Zelenskõi sõnul tuleb murda Venemaa koloniaalne maailmavaade

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osalemas Kiievis Ukraina armee ohvitseride lõpuaktusel.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osalemas Kiievis Ukraina armee ohvitseride lõpuaktusel. Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Scanpix

Ukraina ja tema partnerid peavad murdma Venemaa koloniaalse maailmavaate, avaldas kolmapäeval arvamust Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, vahendas meediakanal Ukrinform.

Presidendi sõnul tajub Ukraina erinevalt Venemaast teisi riike võrdsetena ja lähtub ÜRO põhikirja aluseks olevast kõigi rahvaste austamise põhimõttest.

Zelenskõi kommenteeris teemat pärast Ameerika Riikide Organisatsiooni ning Antigua ja Barbuda ühinemist rahutippkohtumise kommünikeega.

«Selliseid uudiseid, et kommünikeega on uusi ühinejaid, tuleb veel. Meeskond töötab selle nimel,» sõnas president.

«Me tajume kogu maailma võrdsena ja see on meie ideoloogiline erinevus Venemaast rahvusvahelistes suhetes. Austame iga rahvust ja arvestame iga häälega rahvastevahelises koostöös. Nii on üles ehitatud ÜRO põhikiri, et kõik riigid loevad ja on olulised. Putin seevastu tahab üksi otsustada. See on Venemaal tüüpiline koloniaalne maailmavaade, mille me koos kõigi partneritega peame murdma,» rääkis Zelenskõi.

Riigipea sõnul tagab teise tippkohtumise edasise ettevalmistustöö formaat iga rahva ja iga riigi õiglase kohtlemise.

Zelenskõi teatas samuti töö jätkamisest riikide rühma moodustamiseks, mis hakkavad tegelema konkreetsete sammudega Ukraina julgeoleku taastamiseks.

«Jätkasime täna oma järgmiste rahvusvaheliste sammude sisulist ettevalmistamist, eriti seoses esimese ja teise rahutippkohtumise vahelise tegevusega. Kohtusin välisekspertidega, et määrata piirkondade ja maailmaosade eest vastutajad, meelitamaks veelgi rohkem osalejaid tegema koostööd rahuvalemi punktide kallal,» ütles president.

«Lisaks liigume järk-järgult rühmade moodustamiseni, mis hakkavad töötama konkreetsete sammude kallal julgeoleku taastamiseks. Nii nagu Šveitsis peetud esimene rahutippkohtumine, peavad rühmad muutuma võimalikult kaasavaks – nii et eri riigid ja juhid saaksid end tõestada,» märkis president.

Samuti jätkab Ukraina riigipea sõnul tööd esimese tippkohtumise riikidelt kommünikeele toetuse saamiseks.

Tagasi üles