Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Eesti ostab Prantsusmaalt 12 ratastel liikurhaubitsat Caesar (3)

Copy
Eesti ostab Prantsusmaalt 12 ratastel liikurhaubitsat Caesar.
Eesti ostab Prantsusmaalt 12 ratastel liikurhaubitsat Caesar. Foto: Jacques Witt / Sipa / Scanpix

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) sõlmis Prantsuse kaitsehangete agentuuriga DGA ja kaitseettevõttega KNDS lepingud 12 ratastel liikursuurtüki Caesar hankimiseks, leping lubab tulevikus haubitsaid juurde osta.

Prantsuse riigilt hangitavad kaitsetööstushiiu KNDS toodetud 6x6 veermikuga Caesar-tüüpi 155 mm kaliibriga liikursuurtükid lähevad loodava kolmanda liikursuurtükiväepataljoni koosseisu, mis hakkab tegutsema Eesti diviisi otsealluvuses.

Tegemist on Eesti, Horvaatia ja Prantsusmaa ühishankega. Esimesed kuus haubitsat jõuavad kohale selle aasta lõpus, tarned kestavad 2025. aasta keskpaigani.

RKIKi relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp märkis, et arvestades Caesarite töökindlust ja tulemuslikkust erinevates relvakonfliktides, sealhulgas Ukraina sõjas, sai Eesti parima võimaliku lahenduse.

Ratastel suurtükiväe arendamine on üks praeguse Eesti riigikaitse arengukava kiireloomulisi prioriteete.

«Meil on hea meel, et Prantsuse kaitsetööstus suudab tarnida juba sel aastal kuus haubitsat koos vajaliku väljaõppe ja varuosade paketiga, mis vastab Eesti võimearenduse ajakavale,» ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Foto: Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus
Tagasi üles