Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

GRAAFIK EKREst on lahkunud terve uue erakonna jagu liikmeid (12)

Mart Helme ja Martin Helme. Foto: Sander Ilvest

Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast on nüüd alates eelmisest teisipäevast, kui erakonnast heideti välja Jaak Valge, Henn Põlluaas, Silver Kuusik ja Helle Kullerkupp, lahkunud enam kui 500 liiget. 

Alates 11. juunist on EKRE liikmeskond vähenenud vähemalt 518 inimese võrra. Kusjuures uue erakonna asutamiseks läheb vaja minimaalselt 500 inimest, võib öelda, et EKREst on lahkunud erakonnajagu inimesi. 

11. juunil toimunud EKRE koosolekul, kui hundipassi said neli liiget, kirjeldas erakonna esimees Martin Helme Otse Postimehest stuudios, et kuus tundi kestvas koosolekus sai selgeks, et «see seltskond oli juba ära otsustanud ja välja mõelnud, et kui neil ei õnnestu Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda üle võtta, siis neil on plaan B ja selleks on uue partei tegemine.»

«Kui me vaatame nende käitumist viimase kuu jooksul, siis tegelikult oligi plaan hakata uut erakonda tegema ja selles võtmes nii palju kui võimalik kahjustada oma senist koduerakonda. Asjad loksuvad paika, kui me saame aru, et nad niikuinii plaanisid erakonnast välja astuda, aga enne proovisid veel nii palju kahju teha, kui võimalik,» lausus Helme. 

15. juunil kohtusid Paides rahvuslike ja konservatiivsete vaadetega Eesti poliitikud, et arutada edasisi plaane ühiste väärtuste ja Eesti omariikluse eest seismisel. Kohtumisel võeti vastu otsus luua uus erakond, mille nimeks saab Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid (ERK).

16. juunil saadeti välja pressiteade, et uue erakonna missiooniks on ühendada rahvuslased ning konservatiivid, et tagada eestluse ja Eesti rahvustraditsioonide kestmine. Erakonna üheks vaateks on suurem rahvusterviklus nii poliitikas kui ühiskonnas üldiselt.

«Olgem teel ühiste sihtide poole põhimõttekindlad ja eestlaslikult jonnakad,» ütles loodava erakonna juhtfiguuride sekka kuuluv Jaak Valge. «Rahvuskonservatiivide eesmärgid on ühised, küll aga võime austada ja arvestada erinevaid taktikalisi nägemusi, kuidas eesmärgini jõuda.»

«Mul on siiralt hea meel, et tekib paljudele inimestele uus rahvuskonservatiivne võimalus poliitiliseks väljenduseks turbulentsetel aegadel, kui sajad liikmed on olnud sunnitud lahkuma oma endisest koduerakonnast,» kinnitas kohtumisest osa võtnud Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison.

17. juunil kirjutas Postimees, et Jaak Valge ei ole nõus Helme väitega, nagu oleksid nad kohe tahtnud kambaga EKREst välja astuda ja uue erakonda luua. «Arvestasime, et kui me esimehe kohta ei saa, siis saame ehk juhatuses ülekaalu. Ja kui seda ka ei saa, siis on võimalik laiemale avalikkusele oma seisukohti tutvustada – et mida meie arvates tuleks muuta. Leidsime, et tuleks teha kriitiline eneseanalüüs ja algatada strateegiline planeerimine.»

19. juunil rääkis Silver Kuusik «Telehommikule», et 29. juuniks peaks olema koos uuel erakonnal ERK 500 inimest. Samas kinnitas ta, et ERKil ei ole kavas EKREst kedagi üle meelitada ning sellist kihutustööd nad ei tee. «Teod on need, mis peavad hakkama kõnelema,» rõhutas Kuusik.

Tagasi üles