Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Miks online kasiinod valivad Eesti mängulitsentsi

Foto: pixabay.com

Me oleme kõik teadlikud Eesti tippkasiinodest, kuid mida paljud ei tea, on see, kuivõrd rikkalik on Eesti kasiinoturg tegelikult. Tänu Eesti tegevuslubade süsteemile ja selgele hasartmänguseadusele on Eestist saanud populaarne sihtkoht ärimeestele, kes soovivad Euroopas alustada veebikasiinoäri.

Miks aga on Eesti hasartmängulitsents just nii fenomenaalselt populaarseks valikuks saanud, seda selgitame lähemalt alljärgnevalt.

Maksusüsteem

Sõnad “positiivne” ja “maksud” ei tundu just käivat kokku, kuid kui asi puudutab Eesti hasartmänguseadust ning hasartmängumaksuga seonduvat, on see igati tõene väide. Maailma mastaabis on Eestis kehtiv hasartmängumaks vägagi mõistlik: isegi niivõrd mõistlik, et kui maksu tõsteti 6% peale, naersid paljud kasiinoeksperdid, kuna nad olid kartnud märksa kõrgemaid maksumääre. Eesti hasartmängumaks on nende jaoks soodne lahendus võrreldes enamike teiste seadusandlustega.

Nagu aga toob välja portaal Kaikkinettikasinot, siis Eesti tegevusloaga kasiinod on mõnel pool mängijate jaoks täiesti maksuvabad. Näiteks Soome mängijad ei pea maksma lisanduvat maksu Eesti tegevusloaga kasiinos mängides. Sedasi ongi veebikasiinod avanud firma Eestisse, kuna nad teavad, et ainuüksi maksusüsteemi perspektiivist on Eesti üks parimaid kasiinoriike võib-olla lausa kogu maailmas.

Kõrged turvanõuded ja ranged limiidid

Ilmselgelt pole aga maksud ainuke põhjus. Olgu öeldud, et hasartmänguseadus sätestab kasiinodele ranged reeglid ja tingimused, mida tuleb järjepidevalt täita. Täitmise üle peab järelevalvet EMTA, kes võib litsentsi ka igal ajal tühistada.

Eesti tegevusloa saamiseks tuleb järgida ja rakendada ühtesid kõige rangemaid vastutustundliku mängimise põhimõtteid maailmas. Kasiino ei saa tegevusluba, kui vastavaid reegleid ei täideta. Samamoodi on kehtestatud teatud limiidid ja reeglid kasutatud tarkvarale - kasiino ei saa kasutusele võtta suvalist slotimängu, vaid ainult selliseid mänge, mis vastavad tervele reale tingimustele.

Näiteks, iga kord, kui online kasiino soovib Eestis kasutusele võtta mõne uue platvormi või mängu, tuleb EMTA-le esitada sertifikaat, mis kinnitab mängu juhuslikkust. Seejuures peab mängu väljamaksete summa olema vähemalt 80% panuste summast - alla selle ei luba MTA vastavat mängu kasutusele võtta.

Hasartmängukorraldaja peab andma EMTA-le juurdepääsu andmetele - ettevõte peab suisa ühendama oma infosüsteemi EMTA hasartmängusüsteemiga, et vahetada andmeid turvaliselt. See kõik aga tähendab, et andmevahetus on ülimalt turvaline ning Eesti kasiinodes saab kajastada ainult mänge, mis on kontrollitud ja sertifitseeritud.

Võib küll tunduda, et sellised regulatsioonid peletavad välismaa ettevõtteid eemale, kuid taoline turvalisus ja kontroll on just olulised müügipunktid: kasiino, mis on Eesti tegevusloaga pärjatud, saab end turundada turvalise, usaldusväärse kasiinona, seda kõike tänu Eesti litsentsile.

Kõrgelt haritud professionaale on lihtne leida

Tööjõuprobleem lokkab kõikjal maailmas, kuid kui asi puudutab tehnoloogiat, pole pea kuskil nii lihtne leida kvalifitseeritud tööjõudu nagu seda on Eesti.

Eesti on tuntud IT-riigina ning see peegeldub ka meie tööjõus. Professionaalseid, oskuslikke tarkvaraarendajaid on tööturul aina rohkem, seda eriti nüüd, kus Ida-Virumaal avati lausa eraldi IT-kool. Kasiinodel on vaja ka asjatundlikke klienditeenindajaid ja muid töötajaid - eestlaste inglise keele oskus on väga kõrge, mis tuleb kahtlemata kasuks kasiinovaldkonnas.

Kuigi paljud ettevõtted on pidanud kõrgete tööjõumaksude pärast Eestist lahkuma, ei heiduta see kasiinofirmasid, kes saavad niigi raha säästa hasartmängumaksu pealt. Arvestades, et välismaa firmasid ootab Eestis ees äärmiselt kvalifitseeritud tööjõud, on nad hea meelega valmis ka investeerima palganumbritesse. Viimastel aastatel on Eestisse tekkinud mitmeid uusi kasiinovaldkonnaga seotud ettevõtteid, seega on näha, et tööjõutrend on ilmselges hoos - ilmselt ei ole see ka nii pea vaibumas.

Copy
Tagasi üles