Päevatoimetaja:
Margus Martin

Maailma suurim purjelaevade pidu jõuab Tallinna

Copy
Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Sel suvel on Tallinna linnal erakordne võimalus võõrustada maailma suurimat rahvusvahelist purjeõpperegatti Tall Ships Races 2024. 11.–14. juulil täituvad meie pealinna kaunid sadamad 63 ajaloolise purjelaevaga, mis randuvad siia 16 erinevast riigist. Nelja päeva jooksul saavad kõik osa võtta suurimast merepeost, mida siin maanurgas nähtud, ühendades ajaloo, kultuuri ja merelise meelelahutuse.

Tall Ships Races toob kokku grandioossed ja ajaloolised purjelaevad, mida muidu oleme harjunud nägema filmides või postkaartidel. Need merelised meistriteosed pakuvad erakordset võimalust kogeda meresõidu ajalugu ja kombeid nii lähedalt ning seda kõike koos võimsa meelelahutusprogrammiga.

Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Nelja päeva jooksul muutuvad Lennusadam, Noblessneri sadam ja Vanasadama kruiisiala tõelisteks sadamapidudeks, kus toimub põnevaid üritusi ja tegevusi. Lavale astuvad armastatud artistid nagu Daniel Levi, Alika, Liis Lemsalu bänd, Púr Múdd ja Grete Paia, Terminaator, Vennaskond, Elina Nechayeva, Sissi, Vaiko Eplik ja Eliit ning paljud teised.

11. juuli õhtul kell 21.00 avab Lennusadamas festivali Jaak Printsi ja Marti Tärni lavastatud kontsert „Lainel“ — muusikaline rännak, mis viib kuulajad sooja suve mereavarustele. Kontserdi "Lainel" keskmes on aga trio Liisi Koiksoni, Marti Tärni ja Sander Mölderi muusika, mis ammutab inspiratsiooni kodumaistest lugudest.

12. juulil kell 16.00 stardib Vanalinna servast Tornide väljakult külalislaevade meeskondade paraad, kus 1500 kõikjalt maailmast pärit purjetajat liiguvad läbi Balti jaama mööda Vana-Kalamaja tänavat Lennusadamani, luues sellega meeleoluka ja vaatemängulise rongkäigu, kus iga laevameeskond esindab oma kultuuri ja riiki.

13. juulil kell 12.30 algavad Vanasadama kruiisialal Eesti meistrivõistlused kalagrillimises. Võistlejad grillivad kohapeal nii Eesti rahvuskala räime, kui panevad proovile kogu oma kujutlusvõime, et kombineerida valitud mereandidest maitseelamusi, mida kõigil huvilistel on võimalik sealsamas degusteerida.

13. juulil kell 21.00 toimub Lennusadamas öölaulupidu „Meie ja meri“. Õhtu täidavad tuntud mereteemalised laulud, mida esitavad Getter Jaani, Mirjam Dede, Ott Lepland ja Priit Volmer koos 60-liikmelise koori ja bändiga. Ekraanidel triivivad laulusõnad annavad kõigile võimaluse ühtehoidvalt kaasa laulda.

14. juulil kell 10.00 saab aga Tallinna lahel alguse enneolematu ja suurejooneline vaatemäng, kui kõik Tall Ships Races 63 purjelaeva liituvad Muhu Väina regatil võistlevate purjekatega. See on sensatsiooniline ja unustamatu mereparaad, mida Tallinna lahel pole varem nähtud.

Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Lisainfo ja kontakt

Tall Ships Races peakorraldaja on Sail Training International. Tallinna etapi korraldajad on Tallinna linn koos Eesti Meremuuseumi, Tallinna Sadama, Noblessneri jahisadama ja Eesti Noorte Purjeõppeseltsiga. Lisainfot leiate Tall Ships Races veebilehelt.

Lisaks Tallinnale võõrustavad 2024. aasta Tall Ships Racesi etappe Klaipėda Leedus, Helsingi ja Turu Soomes, Mariehamn Ahvenamaal ja Szczecin Poolas. Regatt saab avapaugu 27. juunil Klaipedas ja lõpeb 5. augustil. Osalemine regatil toob merelinna Tallinna sihtkohana mereturismi kaardile.

 

Copy
Tagasi üles