Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Eesti hangib ühiselt nelja riigiga Mistrali raketisüsteeme ja rakette

Copy
Mistrali raketisüsteemi õppelaskmised Lääne-Virumaal Rutja rannas.
Mistrali raketisüsteemi õppelaskmised Lääne-Virumaal Rutja rannas. Foto: Marianne Loorents

Eesti sõlmis koos Prantsusmaa, Belgia, Küprose ja Ungariga ühishanke lepingu lühimaa õhutõrje raketisüsteemide Mistral ostmiseks, Eesti täiendab hankega eelkõige oma laskemoonavarusid.

Pariisis peetaval rahvusvahelisel kaitsetööstusmessil Eurosatory 2024 viibiv riigi kaitseinvesteeringute keskuse (RKIK) peadirektor Magnus-Valdemar Saar ütles allkirjastamisel, et nii mitmeski mõttes on tegemist märgilise hankega.

«Esiteks hangivad nii mitu Euroopa Liidu liikmesriiki ühiselt midagi harva, teiseks on see ilmne tõestus sellest, et keeruline rahvusvaheline julgeolukord on liitlassidemeid märgatavalt tugevdanud ja koostööd kasvatanud,» ütles Saar.

Prantsusmaa riiklik relvastusdirektor kindral Gaël Diaz De Tuesta märkis, et Prantsusmaa algatatud ühishange on kulutõhus lahendus kõigile neile Euroopa Liidu riikidele, kes soovivad soetada efektiivset lühimaa õhutõrjevõimekust.

Eesti kaitseväe varustusse on õhutõrjeraketikompleks Mistral kuulunud aastaid.

Riigi kaitseinvesteeringute keskuse (RKIK) relvastuse kategooria juht Ramil Lipu sõnul on Ukraina sõda näidanud õhutõrje, sealhulgas lühimaa õhutõrje olulisust.

«Meie kaitseväe kogemus näitab, et tegemist on väga võimeka relvasüsteemiga. Senised lahinglaskmised on andnud lendavatele sihtmärkidele peaaegu sajaprotsendilise tabamustulemuse,» selgitas Lipp.

Uued Mistrali raketisüsteemid ja raketid tarnitakse Eestile järgmisel kolmel aastal.

Tagasi üles