Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

PISA loovmõtlemises Euroopa tipus: Eesti tüdrukud tegid parema tulemuse kui poisid

Eestis on lugemises paremad tüdrukud, loodusteaduses ollakse võrdsed ja matemaatikas on paremad poisid.
Eestis on lugemises paremad tüdrukud, loodusteaduses ollakse võrdsed ja matemaatikas on paremad poisid. Foto: Kristjan Teedema

Teisipäeval avalikustati kõigis osalenud riikides PISA 2022 uuringu raames läbiviidud loovmõtlemise testi tulemused. Loovmõtlemise uuringus osales 64 riiki ning Eesti õpilased saavutasid Euroopas 1. koha. Selgus ka, et tüdrukute tulemus oli parem kui poistel.

«Eesti lapsed on ka loovmõtlemise testide valdamises suurepärased! Euroopas oleme esimesel kohal,» rääkis haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Liina Põld. OECD riikide hulgas oleme 4.–7. kohal. Maailmas hoiavad Eesti õpilased loovmõtlemises 5.–8. kohta.

Tartu Ülikooli matemaatikahariduse lektor Tiin Kraav rääkis, et PISA loovmõtlemise uuringus osales 196 kooli ja 6392 õpilast, kes on sündinud 2006. aastal. «Eesti õpilastel läks loovmõtlemise testil suurepäraselt! Me saame öelda, et meil läks keskmisel ja baastasemel hästi, ka läks tippsooritajate tasemel hästi,» rääkis Kraav.

Maksimaalse skooriga hinnatud ülesannete osakaal jagunes järgmiselt: kirjalik eneseväljendus (58 protsenti ja 5. koht), visuaalne eneseväljendus (36 protsenti ja 9. koht), sotsiaalne probleemilahendus (45 protsenti ja 7. koht) ning teaduslik eneseväljendus (40 protsenti ja hoiame 3. kohta).

Tagasi üles