Tallinnas pakub erivajadusega inimestele taksoteenust Forus Takso

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Forus takso
Forus takso Foto: Kristjan Teedema

Tallinn sõlmis järgmiseks kolmeks aastaks sotsiaaltranspordi taksoveoteenuse osutamise lepingu Forus Taksoga, kes esitas ainsana riigihankele pakkumise.

Abilinnapea Karl Sander Kase (Isamaa) sõnul on Tallinn erivajadusega inimestele välja arendanud paindlikud sotsiaaltranspordi võimalused, sealhulgas võimalus kasutada ka taksoveoteenust. «Forus Takso on ka seni olnud linna partneriks ning koostöö nendega on olnud ladus. Ka teenuse kasutajad on teenusega rahul olnud,» märkis Kase. Abilinnapea lisas, et eelarve vahendid on olemas, et tagada teenuse kättesaadavus ning puudega inimeste osalemine ühiskondlikus elus.

Forus Takso Eesti AS juhatuse liikme Tiit Isopi sõnul on neil hea meel teenuse osutamisega jätkata. «Meie inimesed on südamega selle teenuse juures olnud palju aastaid ning täidame endale võetud kohustust täie vastutusega, et pakkuda hanke raames parimat teenust,» ütles Isop.

Suuri muudatusi uus lepinguperiood kasutajatele kaasa ei too, kuid arvestada tuleb hinnamuudatustega.

Uue hanke tulemusel muutub alates 1. juulist taksoteenuse hind. Sõidualustamise tasu langeb võrreldes seni kehtinud hinnaga 2 euro võrra, mis tähendab, et kohandamata ja ka ratastooli kasutajatele kohandatud sõidukis on alates juulist sõidualustamise tasu 3.85 eurot. Linn tasub omalt poolt kohandatud sõiduki sõidualustamise tasule juurde 8.70 eurot.

Sõidukilomeetri hind tõuseb nii kohandatud kui ka kohandamata sõidukil 10 sendi võrra. Kilomeetri hind päevasel ajal on 0.89 senti ja öisel ajal 0.99 senti.

Ooteajatasu tõuseb 12 eurolt 15 euroni. Sellega tuleb arvestada nendel inimestel, kes liiguvad tipptunnil või vajavad sõidu ajal vahepeatust näiteks poe või apteegi külastamiseks.

Täiendava lisateenusena pakub Forus Takso inimese abistamist liikumiseks treppidel kärus või ratastoolis ning seda teiselt või kõrgemalt korruselt. Täiendava abistamise teenuse hind on alates juulist 6.71 eurot olenemata korruste arvust ning selle eest tasub täies ulatuses teenuse saaja. Abistamise eest esimeselt korruselt sõidukini ja tagasi teenuse saaja täiendavalt maksma ei pea.

Ühe muudatusena lõpetatakse plastikust taksokaartide kasutamine ning taksokaart saab olema ID-kaardi põhine. Seniseid plastikkaarte saab kasutada kuni nende kehtivuse lõpuni.

Uus leping Forus Taksoga on sõlmitud kolmeks aastaks ning uus periood algab 1. juulil.

Taksoveoteenust on võimalik kasutada erivajadusega tallinlasel, kel on määratud puue ning läbiviidud terviklik abivajaduse hindamine. Teenuse kasutaja saab kasutada taksoteenust 190 euro ulatuses kalendrikuus, tasudes omaosalusena 25% teenuse igakordsest maksumusest.

Tallinna linn pakub erivajadusega inimesele kolme erinevat liiki sotsiaaltranspordi teenust: liiniveoteenust regulaarselt tööle, õppe-, tervishoiu- või hoolekandeasutusse sõitmiseks; juhuveoteenust üksiksõitudeks tervishoiu- või hoolekandeasutusse või avalike teenuste kasutamiseks – seda nii Tallinna piires kui ka siit kaugemal Eestis asuvasse sihtkohta või sealt tagasi sõitmiseks ning taksoveoteenust isiklikeks sõitudeks linna piires ning kuni 30 km kaugusele ja sealt tagasi. Eelmisel aastal oli sotsiaaltranspordi teenuse saajaid ligi 3700, sh üle 1500 inimese kasutas taksoteenust.

Märksõnad

Tagasi üles