Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

USA kordas seisukohta Ukraina NATO liikmeks saamise osas

Copy
John Kirby
John Kirby Foto: ELIZABETH FRANTZ / Scanpix

Ukraina saab NATO liikmeks alles pärast võitu sõjas Venemaaga, kordas esmaspäeval Valge Maja riikliku julgeolekunõukogu eestkõneleja John Kirby, kelle sõnu vahendas uudisteagentuur UNIAN.

Kirby sõnul on Ühendriikide president Joe Biden kindlalt veendunud, et Ukraina on tulevikus teatud etapis NATO liige.

«Kõigepealt peavad nad selle sõja võitma ja me teeme kõik endast oleneva, et nad seda teeksid,» kinnitas Kirby vastuseks reporteri küsimusele liikmelisuse väljavaadete kohta.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles esmaspäeval, et alliansi 32 liikmest 23 on teel, et täita kümne aasta tagust lubadust kulutada kaitsele vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), mis on pikaaegne Washingtoni nõudmine.

«Kakskümmend kolm liitlast kulutavad sel aastal kaitsele kaks protsenti või rohkem sisemajanduse kogutoodangust,» kinnitas Stoltenberg USA presidendile Joe Bidenile ovaalkabinetis.

«NATO liitlased suurendavad tänavu kaitsekulutusi 18 protsenti. See on aastakümnete suurim kasv,» jätkas peasekretär.

Bideni rivaal novembris toimuvatel valimistel Donald Trump on juba pikka aega väljendanud pahameelt NATO liitlaste osas, kes tema hinnangul ei täida õiglaselt oma kohustusi.

Stoltenberg teatas viimati, et umbes 20 liitlast saavutasid eesmärgi ning kunagi kõhklevad riigid, nagu Saksamaa, suurendasid kaitsekulutusi pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

NATO peasekretär toonitas varem päeval USA mõttekojas kõneledes, et pidev Lääne relvade voog on Ukraina rahu jaoks ülioluline pärast seda, kui äsjasel rahutippkohtumisel leidis toetust Kiievi keeldumine allumast Vene sissetungijate nõudmistele.

«See võib tunduda paradoksina, kuid rahuni viib rohkem relvi Ukrainale,» ütles Stoltenberg mõttekojas Wilsoni keskus.

NATO juht on visiidil Washingtonis, et valmistada ette järgmisel kuul toimuvat alliansi 75. aastapäeva tippkohtumist.

Stoltenberg soovib, et Washingtoni tippkohtumisel seataks NATO Ukraina abi koordineerimise juhtrolli ja valmistataks ette pinnas pikaajaliseks sõjaliseks toetuseks.

«Mida usaldusväärsem on meie pikaajaline toetus, seda kiiremini mõistab Moskva, et ta ei saa meid ära oodata,» ütles peasekretär.

Tagasi üles