Putini sõnul toetab Põhja-Korea kindlalt Venemaa operatsioone Ukrainas

Copy
Kim Jong-un ja Vladimir Putin.
Kim Jong-un ja Vladimir Putin. Foto: STR / Scanpix

Vene president Vladimir Putin väljendas teisipäeval Moskva täielikku toetust liitlasele Põhja-Koreale ja rõhutas samas, et Pyongyang toetab samuti kindlalt Venemaa sõda Ukrainas, edastas riiklik uudisteagentuur KCNA.

«Me hindame kõrgelt, et Põhja-Korea toetab kindlalt Venemaa sõjalisi erioperatsioone Ukrainas,» kirjutas Putin artiklis, mille riigiväljaanne KCNA postitas vahetult enne Venemaa juhi visiiti Pyongyangi.

«Kaks riiki laiendavad veelgi oma vastastikust ja võrdset koostööd,» lubas Putin.

USA on mures Venemaa ja Põhja-Korea vaheliste suhete süvenemise pärast, teatas varem päeval Valge Maja.

«Me ei muretse selle reisi pärast. Me oleme mures nende kahe riigi vaheliste suhete süvenemise pärast,» ütles riikliku julgeolekunõukogu eestkõneleja John Kirby ajakirjanikele.

Kirby sõnul ei ole siin tegemist ainult mõjuga, mida see Ukraina rahvale avaldab, sest Põhja-Korea mürske ja rakette kasutatakse sõjas Ukraina vastu, vaid ka sellega, et siin võib olla tegemist vastastikuse koostööga, mis võib mõjutada lisaks ka Korea poolsaare julgeolekut.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus rahvusvahelist üldsust üles astuma vastu Venemaa ja Põhja-Korea liidrite vahelisele liidule sellega, et suurendatakse relvatarneid Kiievile.

«Parim viis sellele reageerimiseks on jätkata diplomaatilise koalitsiooni tugevdamist õiglase ja püsiva rahu nimel Ukrainas ning tarnida Ukrainasse rohkem rakette ja laskemoona,» ütles Kuleba uudisteagentuurile AFP.

NATO juht ütles enne seda, et Putini selleks nädalaks kavandatud visiit Põhja-Koreasse näitab, kuidas Moskva sõjategevus Ukrainas on muutunud sõltuvaks autoritaarsetest liidritest.

«See näitab, kui sõltuvad president Putin ja Moskva on praegu autoritaarsetest riikidest kogu maailmas,» ütles peasekretär Jens Stoltenberg Washingtonis pärast Wilsoni keskuses peetud kõnet ajakirjanikele.

Venemaa ja Põhja-Korea allkirjastavad Putini sel nädalal toimuva Pyongyangi visiidi raames mitu tähtsat dokumenti, mille hulgas strateegilise partnerluse leppe, teatasid uudisteagentuurid viitega Kremlile.

«Allkirjastatakse mitu dokumenti, mille seas on väga suure tähtsusega dokumente,» ütles Putini abi Juri Ušakov.

«Putin ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un räägivad visiidi ajal ka meediaga,» lisas abi.

Ušakovi sõnul arutavad Putin ja Kim koostööd energeetikas, põllumajanduses, transpordis ja julgeoleku valdkonnas.

Tagasi üles