Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Zelenskõi sõnul edenevad kaitselepingud ja sõjalise abi sissevool

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rahutippkohtumisel Šveitsis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rahutippkohtumisel Šveitsis. Foto: Sean Kilpatrick / Scanpix

«President Volodõmõr Zelenskõi pidas esmaspäeval järjekordse kõrgeima ülemjuhataja staabi koosoleku, et arutada siseriiklike kaitselepingute täitmise dünaamikat ja abi saamist partnerite väljakuulutatud kaitsepakettidest, edastas meediakanal Ukrinform.

Zelenskõi sõnul edenevad kaitselepingud ja sõjalise abi sissevool.

"Kohe pärast Ukrainasse naasmist pidasin kohtumise kõrgeima ülemjuhatajaga. Kuulasin kaitseminister Rustem Umerovi ja Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõi ettekandeid operatiivolukorrast kõikides suundades ja piiridel. Ühtlasi siseriiklike lepingute täitmise dünaamika ja partnerite poolt välja kuulutatud kaitsepakettidest abi saamine,» rääkis Zelenskõi.

President kuulas ühtlasi ära kõigi Ukraina kaitseväe osade ehk kaitseväe, rahvuskaardi, julgeolekuteenistuse, Ukraina kaitseluure ja riigipiirivalve juhtide ettekanded ning luurearuanded.

Zelenskõi sõnul näitas 15.–16. juunil Šveitsis Burgenstocki kuurordis toimunud rahutippkohtumine, et rahvusvaheline toetus Ukrainale ei vähene.

«Arutasime rahutippkohtumise tulemusi ja valmistasime ette meie järgmiseid samme. Nüüd pole enam pause. Oleme teinud esimese käegakatsutava sammu rahu poole – maailma riikide enneolematus ühtsuses. See on Ukraina edu, et esimest korda meie ajaloos on nii palju juhte ja riike kogunenud Ukraina ja rahu nimel. Tänan kõiki, kes olid tippkohtumisel esindatud,» rääkis president.

«Nüüd on vaja uusi samme. Ja neid astutakse. Valmistame neid juba ette. Olen meie meeskonnale tänulik. Valmistame ette rühmade tööd Rahuvalemi punktide osas, et riigid saaksid ühineda selge spetsiifika, otsuste ja tegevuskavade nimel, mis reaalselt julgeolekut taastavad,» jätkas riigipea.

«Tegelikult on meil suvekuudeks juba esialgne töögraafik. Me ei aeglusta tempot. Suhtleme oma partneritega sama aktiivselt nagu varem. Ukraina pole kunagi seda sõda tahtnud ja loomulikult soovib see kõige rohkem õiglast rahu. Ja me näeme, et see on võimalik. Toome rahu lähemale. Tänan kõiki maailmas, kes meid aitavad,» sõnas Zelenskõi.

President tänas eraldi kõiki, kes kodumaad kaitsevad ja abistavad.

«Ja ma olen uhke kõigi nende üle, kes võitlevad Ukraina eest, kes kaitsevad Ukrainat rindel, kes töötavad meie riigi ja rahva heaks. See erakordne julgus ja lojaalsus võimaldavad meil töötada täiesti erinevate partneritega Ukraina õiglaste huvide võrdsel austamisel. Täna oli meil ka uudiseid Euroopa Liidust ja sõjalisest liidust NATO,» lisas riigipea.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles esmaspäeval, et pidev Lääne relvade voog on Ukraina rahu jaoks ülioluline pärast seda, kui äsjasel rahutippkohtumisel leidis toetust Kiievi keeldumine allumast Vene sissetungijate nõudmistele.

«See võib tunduda paradoksina, kuid rahuni viib rohkem relvi Ukrainale,» ütles Stoltenberg.

NATO juht on visiidil Washingtonis, et valmistada ette järgmisel kuul toimuvat alliansi 75. aastapäeva tippkohtumist.

Tagasi üles