Minister Hanno Pevkur tõrjub etteheiteid laskemoona soetamise unarusse jätmise kohta (5)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Kaitseminister Hanno Pevkur on sattunud kriitika alla, et ta pole täiendava laskemoona hankimise küsimust ajanud piisava otsustavusega.
Kaitseminister Hanno Pevkur on sattunud kriitika alla, et ta pole täiendava laskemoona hankimise küsimust ajanud piisava otsustavusega. Foto: Madis Veltman

Roheliste, siniste ja punaste kastikestega laskemoonatabelis, mis pärineb riigikaitse arengukavast ning mille tutvustajaks veidi rohkem kui aasta tagasi, mullu juuni algul kaitseministeeriumis oli minister Hanno Pevkur (RE), on ühtlasi kirjas, et laskemoona soetamiseks jääb puudu 1,6 miljardit eurot.

Laiemalt, ent see-eest kärarikkalt juurdus teadmine Eesti puudujäägist NATO uuendatud kaitseplaanide järgse laskemoonanormi täitmises pärast kaitseministeeriumi kantsleri Kusti Salmi möödunudnädalast teadaannet, et ta lahkub ametist. Põhjus: Eesti riigijuhid ei ole teinud riigikaitse arendamiseks piisavalt.

Eelmise nädala lõpus suunati tegematajätmiste eest kriitikateravik Pevkuri poole. Kaitseministri otsustuskoosoleku protokoll juba mullu 20. aprillist näitab, et tol päeval sai Pevkur ülevaate NATO regionaalsest kaitseplaanist ja esmase hinnangu sellele.

NATO uues Balti kaitseplaanis Eestile kohustuslikuna ette nähtud laskemoona puudujääk selguski hiljemalt eelmise aasta kevadel. Enne riigikogu valimisi levis kaitseministeeriumi koostatud memorandum, kus oli kirjas, et «paraku ei ole me endiselt tagatud piisava hulga laskemoonaga», ning tehti ettepanek rahastada miinimumist puudu oleva laskemoona soetamist kaitsevõlakirjadega.

Tagasi üles