Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Koalitsioonipartnerid on nõutud Reformierakonna ministrite salatsemisest kaitsekulude ümber (1)

Copy
Välisminister Margus Tsahkna ja siseminister Lauri Läänemets.
Välisminister Margus Tsahkna ja siseminister Lauri Läänemets. Foto: Teele Toova / Postimees

Kaitseministeeriumi kantsleri Kusti Salmi avaldus vajadusest investeerida üle pooleteise miljardi euro kiiremas korras laskemoona hankesse, on pannud sundolukorda kaitseminister Hanno Pevkuri ja Reformierakonna. Koalitsioonipartnerid, erakonna Eesti 200 esimees Margus Tsahkna ja sotsiaaldemokraatide esimees Lauri Läänemets pakuvad lahendusi.

Välisminister Margus Tsahkna ütles Postimehele, et Eesti 200-l on konkreetne ettepanek. «Eesti juba kulutab riigikaitsele väga palju ning meile on täpselt samad reeglid eelarve kujundamisel vastavalt Maastrichti kriteeriumitele, nagu teistelgi Euroopa Liidu riikidel.» Tema sõnul kaalutakse investeeringute osa välja võtta eelarve tasakaalu arvestusest, kuid seda hakatakse tegema uute investeeringute puhuks, sest tagantjärel võidakse sinna ka igasuguseid mitte kohaseid kulusid hakata kandma.

Tsahknale teadaolevalt on välja käidud 1,6 miljardist ka enamik investeering. «Kuid probleem on selles, et kaitseminister ei ole toonud seda küsimust valitsuse tasandile tutvumiseks ja arutamiseks. Martin Herem ja Kusti Salm on rääkinud sellest juba aasta otsa,» ütles ta. Välisministri arvates oleks võimalik riigil ära teha võlakirjade emissioon ehk võtta laenu. «Pangad ja fondid on sellest huvitatud, mistõttu võlakirjade märkimisega ei saaks olema mingit probleemi. Küsimus on aga tasakaalus, sest võlakiri tuleb koormusena sisse. Eesti laenutase on niivõrd madal, mistõttu on võlakirju mõtet välja anda,» sõnas ta.

Tagasi üles