Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Kas lapsed tahavad sel suvel midagi uut ja põnevat ette võtta? Siis otsi üles Mulgimaa Elamuskeskus.

Copy
Foto: Mulgimaa Elamuskeskus

Sel suvel on siht selge - suund tuleb seada Mulgimaale, täpsemalt Sooglemäele. Värske Mulgimaa Elamuskeskus on koht, kus läbi kahe näitusehoone, interaktiivsete kaasalöömiste ja sportlike õuetegevuste on võimalik kõike mulgilikku sõna otseses mõttes mitte ainult oma silmaga näha, vaid oma käega katsuda.

Ideaalne koht suvevaheaja veetmiseks

„Mulgimaa Elamuskeskus on ideaalne koht laste ja perega suvevaheaja veetmiseks. Siin ootab saabujat rikkalikult tegevusi ja elamusi, mis pakuvad põnevust ja harivat sisu kogu perele. Avastage, õppige ja nautige üheskoos aega Sooglemäel, Mulgimaa Elamuskeskuses,“ ütleb selle tegevjuht Ly Laanemets.

Mulgimaa Elamuskeskus hõlmab endast enam kui 7 hektari suurust talu ning selle juurde kuuluvaid erinevaid hooneid ja rajatisi. „Mulgid on olnud läbi ajaloo tuntud kui nutikad, ettevõtlikud ja haridust väärtustavad inimesed. Nüüd on nende elu ja oluga võimalik tutvuda kõigil huvilistel,“ kõneleb Laanemets.

Esimesel korrusel, ümber tallihoone ehitatud klaasgaleriis, avaneb Mulgimaa ajatelg, mis viib külastaja läbi oluliste sündmuste esimestest mulkidest kuni tänapäeva ja tulevikuni. Ekspositsioonisaalis “Kas mulgiks saadakse või sünnitakse?” tutvustatakse mulgi keelt, toite ja rahvariideid, mis annavad põhjaliku ülevaate mulgi kultuurist.

Foto: Mulgimaa Elamuskeskus

Mulkide nutikad saladused

„Mulke on ajalooliselt saatnud edukuse maine. Mitmed riigijuhid, kultuuritegelased ja sportlased on ju pärit siitsamast Mulgimaalt. Nii tõusebki teise korruse ekspositsioonisaalis saladusloor sellelt, millised on mulkide edukuse ja rikkaks saamise saladused. Siin saabki tutvuda kuulsate mulkidega, piiluda hiiglasliku mulgi kaabu alla ning avastada, mis toimub tõelise mulgi peas,“ räägib Mulgi elamuskeskuse juht.

Peale siseekspositsioonide külastamist saab jalutada avaral maa-alal, mis hõlmab taluõuega põimitud pargiala, ajaloolisi hooneid ja heinamaad. Rajalt leiab erinevaid tegevusi võimaldavaid väliatraktsioone, mis loovad põnevaid elamusi igas vanuses külastajatele.

Õuealal ja ruumides tutvustame Mulgimaa ettevõtjaid läbi põnevate tegevuste nagu täpsusviskamine Kaasiku talu loomaaia kõrberebase juures, amplitaimede tundmaõppimise tahvel, mida aitas komplekteerida Harutamme aiand. Toas saab ehitada Minu Esimene Maja palkonstruktori abil nii aedikuid kui maju.

Kõhu saab kenasti mulgi toitudega täis meie kohvikus „Süamega tettu süük“, mis on avatud igal külastuspäeval.

Loomasõprade paradiis

„Meie õuealal elavad armsad küülikud, lambad, kanad ja ponid. Küülikud, teiste seas uudishimulik Belgia hiidküülik Fiona, tuleb esimesena uudistama rehihoone kambris, kus pakuvad tõelist hingeravi oma lõbusa hüplemisega. Aida hoones elavad lambad ja ponid, kelle seas on sõbralik Pähklike ja lõbusad ponid Jaala ning Muffin, kes viivad soovijad ponisõidule, kui on eelnevalt kokku lepitud,“ kõneleb Ly Mulgi elamuskeskuse loomaperest.

Mulgi Elamuskeskus ei üllata vaid huvitava püsiekspositsiooni ning sõbralike pehmete ja karvaste loomadega, vaid seal on kõik, mida üheks suviseks nädalavahetuseks hing ihaldab. Käsi on võimalik külge panna tegevustele, mis sobivad suurepäraselt kogu perele.

Ly Laanemetsa sõnul saab Sooglemäel proovida matkatõuksidega sõitmist, vanade mängude mängimist nagu köievedu, karkudega kõndimist, kukepoksi ja soola kaalumist. Samuti saab teha vanu talutöid, näiteks kapsaid riivida, heina niita ja hekseldada, kahemehesaega puid saagida või linatööriistadega linataimest kiudu teha: „See on tõeline rännak ajalukku ning võimalus katsuda tööriistu, mida täna enam naljalt ei kohta. Meie territooriumil on ka osavusmänge, mis pakuvad väljakutseid ja lõbu igale vanusele.

Naudi looduse maagiat ja aktiivset vaba aega

Põhjapoolne pargiala pakub iidsete puude keskel rahulikku jalutuskäiku, kus nautida looduse maagiat. „Meie istumis- ja grilliplats, hooajaline rehi ürituste korraldamiseks, vana viljapuuaed ja ohvrikivi loovad täiusliku paiga puhkuseks ja ürituste korraldamiseks. Lõunapoolsemas osas valmib tulevikus võrkkiikede ala ja vaatetorn, mis pakuvad imelisi vaateid ümbrusele. Lisaks sellele on meie heinamaa ideaalne koht avalike ürituste ja piknikute jaoks, kus leidub piisavalt ruumi ja tegevust igale maitsele, sealhulgas kaks laste mänguväljakut,“ kõneleb Ly Laanemets.

Gruppidele pakume erinevaid töötubasid. Lina – ja villatööde tunnid sobivad igale eale, kooliklassidele ja peredele pakume talutöid tutvustavaid programme. Tõsiselt kultuurihuvilistel on võimalik tellida veel mulgi toitu, -keelt ja -kirjandust süviti tutvustavaid teemaprogramme.

Mulgi elamuskeskuses on võimalus korraldada oma ettevõtte koolitus, seminar või isegi jõulupidu. „Samuti ootame oma õuele ja aitame elamuslikuks muuta laste tähtpäevade tähistamisi. Paneme kokku reisisellidele Mulgimaa külastuspakette ja oskame soovitada põnevaid kohti igale soovijale,“ kutsub Laanemets Sooglemäele.

Külasta ja avasta

Mulgimaa Elamuskeskus on koht, kus ajalugu elab ja hingab, pakkudes põnevaid avastusi ja isetegemise võimalust igal sammul. Tule ja koge mulgi pärandit, suhtle sõbralike loomadega ja naudi looduse ilu. Rikkalikud ja mitmekesised tegevused ootavad sind! Planeeri oma külastus juba täna, kirjutades info@mulgielamuskeskus.ee või helistades +372 567 171 50. Lisainfot leiad: https://mulgielamuskeskus.ee

Selle suve perepuhkus algab Mulgimaa Elamuskeskuses!

 

Copy
Tagasi üles