Päevatoimetaja:
Ulla Länts
6662307

Pevkur: minu ja valitsuse aadressil tehtud kriitika on ebaõiglane (22)

Copy
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Tairo Lutter

Kaitseminister Hanno Pevkur märkis esmaspäeval «Vikerhommikus», et Eesti on kahe viimase aastaga soetanud laskemoona rohkem kui viimasel 30 aastal kokku ehk tema ja valitsuse aadressil tehtud kriitika on ebaõiglane.

«Mul on hea meel, et see skandaal on kerinud nii, et inimesed räägivad riigikaitsesesse lisaraha panemise vajadusest. Kui ma võtan lihtsalt numbrid, mis on minu kaitseministriks oleku ajal olnud ja enne seda olnud, lihtsalt kaks numbrit, siis aastatel 2022–2025 nägi kaitseministeeriumi arengukava ette laskemoona soetamiseks 155 miljonit eurot nelja aasta peale. Minu poolt juunis ehk nüüd hiljuti kinnitatud kaitseministeeriumi arengukava näeb ette järgmiseks neljaks aastaks 1,55 miljardit eurot ehk kümme korda rohkem. Ja see on vastus kõikidele kriitikutele,» selgitas Pevkur.

«Teiseks, kõikidel neil kaitseministeeriumi arengukavadel, mis on varasematel aastatel kinnitatud, on nii kaitseväe juhataja kui ka kaitseministeeriumi kantsleri allkiri. Nii võiks öelda, et kõik varasemad kaitseministrid on totaalselt läbikukkunud, sest laskemoona pole soetatud piisavalt,» tõdes ta.

Pevkuri sõnul räägitakse nüüd täiendavalt 1,55 miljardile eurole, mis on juba kinnitatud, veel 1,6 miljardi euro vajadusest. «Need summad on nii suured, et seda kohati ei taju. Aga veelkord, kui selle skandaali valguses saab riigikaitsevaldkond nii suures mahus raha juurde, siis see on väga positiivne ja mina seisan loomulikult kahe käega selle poolt, et see juhtuks,» kinnitas ta.

Pevkuri sõnul tuleb antud juhul aga lahutada kaks eri asja – üks asi on NATO kaitseplaanid, mida loomulikult arutati pikalt varem ja kinnitati Vilniuses eelmisel aastal ja nende plaanidega on peaminister loomulikult kursis.

«Ka kõigil NATO liikmesriikidel, välja arvatud USA, on meeletu laskemoona puudus ja seda on läbivalt NATO kaitseplaanides räägitud. Ja kui me vaatame, kui kiiresti on riigid endale laskemoona varunud, siis vaieldamatult on Eesti kõige kiirema tempoga. Me oleme viimase kahe aastaga juba soetanud laskemoona rohkem kui viimasel 30 aastal kokku,» ütles Pevkur.

«Kui nüüd rääkida 1,6 miljardi euro teemal, siis varem ei ole olnud ühtegi kirja pandud arvutust, mida see summa võiks sisaldada ja seda on kaitseväe juhataja ka kenasti öelnud. Nüüd juunikuus esitas ta mulle ka arvutused. Ja kui me vaatame seda, mida me nende arvutustega edasi oleme teinud, siis on loogiline, et me oleme seda arutanud kõigepealt rahandusministriga, kas meil on üldse võimekust seda raha leida ning arutanud seda ka erinevate fraktsioonidega,» selgitas ta.

Pevkur lisas, et esmaspäeval kell 11 koguneb kaitseministeeriumis riigikaitse komisjon nende arvutustega tutvuma. «Me oleme hästi kiiret tempot sellega hoidnud, et jõuaksime selle aruteluga ka valitsusse. Midagi ei ole teha, riigis on oma eelarveprotsess, kuidas otsuseid tehakse,» nentis Pevkur.

«Iga arutelu on hea ja kui vähegi valmisolek on, siis minu taha see kindlasti ei jää, et raha juurde panna. Me oskame seda raha väärikalt kasutada,» kinnitas ta.

Kantsler Kusti Salmi võimaliku lahkumise kohta ütles Pevkur, et temal ei ole kombeks kedagi jõuga kinni hoida.

«Me rääkisime ja ma ütlesin, et minu jaoks ei ole see hea uudis. Aga see, mis nüüd sellele järgnenud on, on nii, nagu peaminister ütles, mõneti ebaõiglane. Need etteheited, mis valitsusele ja kõikidele valitsuspoliitikutele on tulnud, ei ole nendele numbritele otsa vaadates kuidagi põhjendatud. Eks me proovime rääkida ja vaadata, mis see õige aeg tema lahkumiseks on. Selge on see, et usaldust meil praegu sellisel kujul enam kantsleriga ei ole,» nentis Pevkur.

Tagasi üles