FOTOD EKRE esimeheks sai taas Martin Helme (42)

Postimees
Uuendatud 16. juuni 2024, 14:41
Copy

Jõhvi kontserdimajas kogunes pühapäeval Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kongress, et valida erakonnale uus juhtkond. Viimase paari päeva jooksul on aga mitmed juhatusse kandideerijad erakonnast välja astunud. 

Kongressil valiti esimeheks tagasi Martin Helme. Helme pälvis kongressi 409 delegaadi seas 347 hääletanu toetuse. Kehtetuks tunnistati seejuures 54 sedelit.

Eelmisel aastal jagati sedeleid 435 ning Helme sai toona 381 häält.

Aseesimeesteks valitud Mart Helme sai pühapäeval 323, Siim Pohlak 298 ja Evelin Poolamets 216 häält.

Uude juhatusse valiti Arvo Aller, Rain Epler, Helle-Moonika Helme, Mart Järvik, Mart Kallas, Kert Kingo, Rene Kokk, Mati Kuklane, Kristjan Moora, Anti Poolamets ja Urmas Reitelmann.

Juhatusse kandideerisid algselt Arvo Aller, Elvis Brauer, Rain Epler, Helle-Moonika Helme, Rudolf Jeeser, Ronald Judin, Alar Laneman, Mart Järvik, Mart Kallas, Kert Kingo, Rene Kokk, Lauri Koni, Mati Kuklane, Kristjan Moora, Siim Pohlak, Anti Poolamets, Paul Puustusmaa, Renee Riisenberg, Marko Saksing, Raul Siem, Rein Suurkask, Mait Talu, Ken Vaher ja Valmar Veste.

Ehkki kandideerijate hulgas oli endiselt ära märgitud Laneman ja Jeeser, siis mõlemad on tänaseks teatanud, et on erakonnast lahkunud. Äriregistrist nähtub, et 15. juuni seisuga on erakonna nimekirjast läinud ka Puustusmaa ja Koni ning 16. juuni seisuga Suurkask.

Helme möönis kõnes EKRE-st lahkumiste kahjulikkust

Kongressil sõna võttes ütles erakonna esimees, et erakonnast lahkumiste laine on selgelt kahjulik, kuid viitas ühtlasi enda aastataguses kõnes öeldule, milles rääkis EKRE ridadesse sokutatud vaenlase agentidest, kes külvavad tüli ja segadust.

«Selle aasta kongressi peame me väga erakorralises õhustikus. Meie erakonna sees on toimunud väga tõsine tüli ja selle tulemusel väga kahjulik lahkumiste laine. Kongress on just see koht, kus anda aru ja seada plaani tulevikuks.

Oma eelmise aasta kõnes ütlesin ma järgmist: «Seni, kuni mina juhin Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda, ei hakka me toetama homopööret, rohepööret, sundsüstimist, laste füüsilist ja vaimset rituaalset ohverdamist transsoolisuse kurjuse kultusele, me ei hakka nõustuma Eesti venestamisega ega Eesti relvitustamisega isegi siis, kui seda tehakse Slava Ukraina karjudes.

Me ei hakka olema innukad kolmanda maailmasõja käivitajad, me ei paku end usinalt välja selle sõja lahingutandriks. Me ei hakka nõustuma Euroopa Liidu ülemvõimu kehtestamisega meie suveräänsuse üle ega Klaus Schwabi ja Maailma majandusfoorumi soovitusega süüa liha asemel putukaid ning liikuda auto asemel jala või jalgrattaga.»

«Just sellele programmile, sellele põhimõttekindlale võitluslikule hoiakule palusin ma kongressi mandaati ja sain selle. 90 protsenti erakonna kongressi delegaatidest kinnitas, et just nii tuleb jätkata,» sõnas Helme. 

Kongress on EKRE kõrgeim organ, mis kutsutakse kokku kord aastas. Kongress valib esimehe ja kolm aseesimeest, üksteist erakonna juhatuse liiget, viisteist volikogu liiget ja aukohtu.

Märksõnad

Tagasi üles