Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

JÄRELVAADATAV Kaitseministeerium annab ülevaate julgeolekuolukorrast (2)

Copy
Kaitseväe diviisi staabiülema asetäitja operatsioonide alal kolonel Janno Märk.
Kaitseväe diviisi staabiülema asetäitja operatsioonide alal kolonel Janno Märk. Foto: Andres Haabu

Täna kell 12.00 andis kaitseministeeriumis toimuval pressikonverentsil viimastest julgeolekualastest arengutest ülevaate kaitseväe diviisi staabiülema asetäitja operatsioonide alal kolonel Janno Märk.

Postimees tegi pressikonverentsilt otseülekande.

Kaitseväe diviisi staabiülema asetäitja operatsioonide alal rääkis, et lahingutegevus jätkub kogu rinde ulatuses intensiivsusega 80–90 Vene relvajõudude rünnakuga ööpäevas. «Venemaa on viimastel päevadel uuesti suurendanud oma pealetungi, et hoida initsiatiivi ja saavutada lähiajale seatud taktikalisi eesmärke,» ütles Märk, kelle sõnul on raskuspunkt Donetskis piirkonnas, kus venelaste pealetung jätkub endise intensiivsusega. 

Vene Föderatsiooni relvajõud on suutnud enda poolt kontrollitavat territooriumi väikeste taktikaliste edendamistega laiendada. «Otšeretõne piirkonnas on suudetud edasi liikuda kuni 2 kilomeetrit. Vene Föderatsioon jätkab survestamist selles piirkonnas,» lausus ta. 

Vene Föderatsiooni relvajõududel on õnnestunud laiendada ka kohalolu Tšassiv Jari survestamisel. «Kõrgest survestamisest hoolimata on Ukraina kaitsetegevus püsinud efektiivsena,» tähendas Märk.

Harkivi suunas Vovtšanski asulas üritab Ukraina initsiatiivi taastada vasturünnakutega. «Venemaa Föderatsiooni relvajõud on seal kandnud suuri kaotusi ning pidanud vägesid ümber grupeerima,» ütles Märk ning lisas, et siiski toob Venemaa sellesse piirkonda lisavägesid juurde, et hoida saavutatud positsioone ning võimaluse korral laiendada ründetegevust ka teistele piirialadele.

«Rinde lõunaosas, Zaporižžja oblastis, pole rindejoonel muutusi toimunud. Samuti hoiavad ukrainlased sillapead üle Dnepri jõe,» ütles ta.

Venemaa Föderatsiooni relvajõud on jätkanud kaudtulelööke piirialadel, tiibrakettide ja suure ulatusega ründedroonide süvalööke Ukraina suuremate asulate ja energiataristu vastu. «Samal ajal Ukraina omalt poolt jätkab süsteemseid süvalööke, hävitades eelhoiatuse ja õhutõrjega seotud objekte Krimmis ning laiemalt Venemaa territooriumil,» lausus Märk.

Tagasi üles