Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Zelenskõi ja Trudeau arutasid kaitsekoostööd

Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Itaalias.
Kanada peaminister Justin Trudeau ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Itaalias. Foto: Pool /Ukrainian Presidentia/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtus neljapäeval Itaalias toimuva juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 tippkohtumise kõrval Kanada peaministri Justin Trudeauga, kellega arutati muu hulgas kaitsekoostööd, teatas meediakanal Ukrinform.

Zelenskõi ise täpsustas sotsiaalmeedias, et kohtumisel arutati muu hulgas julgeolekuolukorda, kaitsekoostööd ja ettevalmistusi NATO tippkohtumiseks Washingtonis.

«Sisukas kohtumine Kanada peaministri Trudeauga. Olen Kanadale tänulik kaitsetoetuse ja tulevaste pakettide ettevalmistamise eest, eelkõige soomustatud meditsiiniautode ja muude soomusmasinate saatmise eest. Arutasime julgeolekuolukorda, kaitsekoostööd ja NATO ettevalmistusi tippkohtumisel Washingtonis,» sõnas Zelenskõi.

Ukraina presidendi sõnul oli kohtumise põhirõhk ülemaailmse rahutippkohtumise ettevalmistustel ja selle oodatavatel tulemustel.

«Arutasime ka röövitud Ukraina laste tagasitoomise rahvusvahelise koalitsiooni praktilist tegevust, mille algatajaks ja kaasjuhiks on Kanada,» jätkas Zelenskõi.

Ukraina president peab G7 tippkohtumise kõrvalt pidama mitmeid kahepoolseid kohtumisi. Zelenskõi on juba pidanud kõnelusi tippkohtumise võõrustaja Itaalia peaministri Giorgia Meloni ja Jaapani peaministri Fumio Kishidaga.

Juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 võõrustaja Itaalia avaldas varem sel nädalal Apuulias toimuva tippkohtumise programmi ja külaliste nimekirja.

Kõneluste keskmes on Aafrika, Lähis-Ida ja Ukraina.

Kasvavate üleilmsete pingete taustal kogunevad 13.–15. juuni tippkohtumisele Lõuna-Itaalia luksuskuurordisse Borgo Egnaziasse seitsme rikka riigi juhid, teise seas Ühendriikide president Joe Biden, Prantsusmaa riigipea Emmanuel Macron ja Jaapani peaminister Fumio Kishida.

Itaalia peaminister Giorgia Meloni on kutsunud eksklusiivsele üritusele ka teisi külalisi, alates paavst Franciscusest kuni India peaministri Narendra Modini, kuid nemad G7 ametlikel aruteludel ei osale.

Tagasi üles