Päevatoimetaja:
Margus Martin

Muusika, meresõidud ja meelelahutus: Tall Ships Races Tallinn 2024 pakub suurejoonelist festivali

Copy
Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Sel suvel toimub 11.-14. juulini suurejooneline merepidu Tall Ships Races Tallinn 2024, mis toob pealinna kolme sadamasse - Vanasadama kruiisialale, Noblessneri sadamasse ja Lennusadamasse üle 60 purjeõppelaeva. Mitmekülgset programmi merel ja maal pakutakse kõikidel päevadel.

Tallinn oli viimati rahvusvahelise purjeõpperegati võõrustaja 1992. aastal, mil see kandis nime Cutty Sark Tall Ships Races. 2017. aastal oli Tallinn küll regati vahesadamaks, kuid tol aastal ei olnud üritus sedavõrd laiaulatuslik kui tänavu.

„Juba see, et suuremaid ja väiksemaid meresõidualuseid tuleb Tallinnasse nii palju, on omaette vaatamisväärsus. Lisaks pakume mitmekülgset muusikaprogrammi ja väga erinevaid üritusi,“ ütles Tall Ships Races Tallinn 2024 projektijuht Marje Tõemäe.

Purjelaevad toovad meie sadamatesse ligikaudu 1500 meeskonnaliiget, kellele korraldatakse ka erisündmusi alates meeskondade paraadist linnatänavatel kuni erinevate ekskursioonide ja spordivõistlusteni. Eestist osaleb rahvusvahelise regati etappidel Tallinna linna toetusega üle 150 noore, lisaks osaleb regatil ka kuus Eesti purjekat. 14. juulil soovivad korraldajad teha ajalugu ja tuua Pirita lahele ajaloo suurima mereparaadi, kus kohtuvad Tall Ships Racesi purjelaevad ja Muhu Väina regati alused. Mereparaad on hästi jälgitav nii Reidi teelt, Piritalt, kuid loomulikult ka merepeo sadamatest.

Foto: Tall Ships Races 2024 Tallinn

Lisaks uhketele purjelaevadele on sadamates mitmekülgseid merelisi tegevusi ka külastajatele. Meretakso liigub Vanasadama kruiisiala ja Lennusadama vahel, nädalavahetusel ka Piritale, võimalik on külastada laevu ning osta pilet lahesõidule, kas tunniseks või kahetunniseks merereisiks. Saab vaadata kaatrite vigursõite, aerutamisvõistlust draakonpaatidel, veemoto võistlust ning vaatemängulist puksiiride tantsu.

Foto: Aron Urb

Muusikalinna Tallinna merefestival ei saa ka ilma rikkaliku ja tasuta kontserdiprogrammita. Kolmel laval astuvad üles Eesti parimad esinejad: Alika, Vaiko Eplik ja Eliit, Lexsoul Dancemachine kruiisialal, Birgit Sarrap koos Mihkel Mattiseniga, Pür Müdd ja Grete Paia ning Carlos ja Raul Ukareda Noblessneris, Daniel Levi, Terminaator ja Liis Lemsalu koos bändiga Lennusadamas ja veel paljud teised. Lennusadamas toimub ka Marko Matvere ja Tallinna Kammerorkestri kontsert “Vana madrus” ning öölaulupidu “Meie ja meri”, mis kutsub kõiki merelaule kaasa laulma.

Sel korral pööravad korraldajad erilist tähelepanu ka ligipääsetavusele ja erivajadustega inimestele. Toimuvad ekskursioonid laevadel nii pimedatele, kurtidele kui ka vaegkuuljatele, mõned kontserdid saavad viipekeele ja kirjeldustõlke, toimub “Eriliste purjetajate” mereprogramm ning Tallinn Race’il on eraldi paraklass.

Festivalil korraladmisel on oluline keskkonnahoidliku korralduse mõtteviis, näiteks on kõikides sadamates kasutusel pandipakendid, sorteeritakse prügi, minimeeritud on turundusmaterjalide tootmine, üritusele soovitatakse tulla jala või jalgrattaga ning kaasa võtta enda joogipudel, sest puhas joogivesi on sadamates olemas.

Tall Ships Races’i peakorraldaja on Sail Training International, Tallinna etapi korraldajad on Tallinna linn, Eesti Meremuuseum, Tallinna Sadam, Noblessner ning Eesti Noorte Purjeõppeselts ning sajad vabatahtlikud.

Copy
Tagasi üles