Päevatoimetaja:
Margus Martin

Tall Ships Races Tallinn 2024 toob sadamatesse küllaga merelisi tegevusi

Copy
Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

11.-14. juulil Tallinna kolmes sadamas toimuv Tall Ships Races Tallinn 2024 sündmusel jagub merelisi tegevusi palju, neid saab vaadata nii kaldalt kui minna ise mõne merealusega sõitma.

Tegevusi jagub mitmesse sadamasse ja kuigi põhisündmus toimub Vanasadama kruiisialal, Lennusadamas ja Noblessneri sadamas, on kaasatud ka Pirita sadam ja Kalasadam.

Foto: Tall Ships Races 2024 Tallinn

Lisaks merepeole ja meeleolukale programmile pakutakse ka sel korral võimalusi enda alustega osaleda. Tulla võib nii kaatrite ning jetide vigursõidule, osaleda mereparaadil ning vaadata, kuidas noorsportlased võistlevad Tallinn Race´il.

Mereparaad
Mereparaad Foto: Martin Dremljuga

Tall Ships Races Tallinn 2024 mereliste tegevuste koordinaator Lauri Väinsalu sõnul on suuremad ettevalmistused käimas ja põnevat, mida oma silmaga näha või kus osaleda, on omajagu. „Kindlasti on üks peamine põhjus merepeol osalemiseks see, et Tallinna sadamad on pilgeni pilgeni laevu täis, need on pidulike lippudega kaunistatud ja see on vaatepilt, mis peaks iga purjetamis- ja merehuvilise sõnatuks võtma,“ ütles Väinsalu.

Kui silmailu pole ainus põhjus, miks üritusele tulla. Näiteks toimub Tallinna Jahtklubi poolt korraldatav purjetamisvõistlus Tallinn Race, mida saab jälgida Lennusadama ja Noblessneri sadama kaidelt.

Kiired kaatrid võistlevad selgi aastal veemoto võistlusel, Väinsalu lisas, et sel korral on veemoto veelgi erilisem, kuna sellel spordialal täitub Eestis sajas aastapäev. Veemoto on nähtav Patarei merekindluse juurest ja Lennusadamast.

Ka kaatrite vigursõidus saavad kõik huvilised osaleda, selleks luuakse Facebooki sündmus, mille abil on võimalik end registreerida. Teine osa kaatrite vigursõidust on mõeldud Tall Ship Races purjeõpperegati nendele meeskondadele, kel on abikaater kaasas. „Tegemist on osavussõiduga ja tegemist on puhta meelelahutusega ning kuna vigursõit on ka varem merepäevade programmis olnud, teame, et see on pealtvaatajatele seni väga meeldinud,“ lisas Väinsalu.

Tall Ships Races meeskondadele pakutakse 11. juulil võimalust mõõtu võtta draakonpaatide võistlused. Väinsalu kirjeldas, et draakonpaat on alus, kus istuvad korraga sees kaks võistkonda, näod vastakuti ning üritavad oma meeskonna paati selle keskkohas asuvast nöörist eemale aerutada. „Kel see õnnestub, ongi võitja,“ muigas Väinsalu. Kõige paremini on vahva võistlus jälgitav Noblessneri sadama kailt.

Nagu mereüritustel ikka, on ka seekord võimalik liigelda meretaksoga, mis liigub Lennusadamast Vanasadama kruiisialale. Kuid sel korral on meretakso lisaliin avatud laupäeval ja pühapäeval ehk 13. ja 14. juulil ka Piritale, kus laupäeva õhtul on Puuluubi kontsert. „Pakume seda võimalust, sest inimesi on üritusele palju tulemas ja võimalusel tuleks auto koju jätta,“ selgitas meretegevuste koordinaator.

Foto: Tall Ships Races 2024 Tallinn

Oma koht on ka pikematel lahesõitudel, merele saab minna väga erinevate alustega, nende hulgas moodsate purjekatega ning kiiremate ja rahulikemate kaatritega. Samuti on võimalik purjetada vähemalt nelja Tall Ships Races´il osaleva purjekaga.

Üks vahva vaatemäng on kindlasti laupäeval, 13. juulil Vanasadama kruiisialal toimuv Alfons Håkansi puksiiride tants. „Puksiirid on üsna äkilised tegelased ja need pannakse muusika saatel tantsima, väga äge asi, mida on kaldalt huvitav vaadata,“ avaldas Väinsalu.

Samuti on võimalused loodud puuetega inimestele, kohal on kohandatud merealused, millega soovijad saavad end proovile panna ning aluse peal on ka instruktor, kes külalist juhendab.

Ürituse üks tipphetki on 14. juulil toimuv mereparaad, mis saab alguse Lennusadamast kell 12 ja millega liituvad teisel pool laeva teed Muhu Väina regati laevad. Ka selle suurejoonelise paraadiga on teistelgi meresõidualustel võimalik liituda, selleks on vaja eelnev registreerimine ning seegi info avaldatakse Tall Ships Races Tallinn 2024 sotsiaalmeedias ja kodulehel.

Mereparaad on Väinsalu sõnul hästi nähtav Noblessneris, Pirital, Reidi teel, Meriväljalja Miidurannaski. Seejärel on Tall Ships Races Tallinn 2024 üritus selleks korraks läbi, purjeregati laevad jätkavad teed Soome, kuid merepidu Tallinna lahel jätkub 15.-16. juulil, kui selle võtab üle Muhu Väina regatt.

Copy
Tagasi üles