Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit
(+372) 507 3066

Ukrainas röövitud laste pilte postitatakse lapsendamise veebisaitidele

Copy
Väljapanek Brüsselis, millega nõutakse Ukrainast röövitud laste tagasitoomist.
Väljapanek Brüsselis, millega nõutakse Ukrainast röövitud laste tagasitoomist. Foto: OLIVIER MATTHYS / SCANPIX

Vene okupandid postitavad lapsendamise veebisaitidele fotosid ja andmeid Ukraina lastest, kes rööviti ja viidi Venemaale 2022. aasta sissetungi esimestel kuudel, vahendas meediakanal Ukrinform kolmapäeval väljaande Financial Times uuringut.

Uuringus kasutati näotuvastustehnoloogiat, avalikke andmeid ning intervjuusid Ukraina ametnike ja laste endi sugulastega.

Ajakirjanikud tuvastasid ja leidsid näiteks Venemaa valitsusega seotud lapsendamise veebisaidil usynovite.ru mitmeid Ukraina lapsi. Üks lastest on pildil uue venekeelse nime ja vanusega, mis erinevad Ukraina riiklikes dokumentides olevatest andmetest. Veel ühe lapse andmed on üleval tema Ukraina nime venekeelse versiooniga.

Kuskil pole ühtegi viidet ühegi lapse Ukraina päritolule.

Venelased röövisid lapsed riiklikest lastekodudest ning eraldati nende eestkostjatest ja sugulastest Lõuna- ja Ida-Ukraina linnades, mis langesid 2022. aastal Vene armee kontrolli alla.

Hiljutine New York Timesi uurimine leidis veel 17 last Venemaa lapsendamise veebisaidilt. Kõik nad on pärit Hersoni lastekodust.

Ukraina võimude hinnangul on alates Ukraina täiemahulise sissetungi algusest 2022. aasta veebruaris ajutiselt okupeeritud aladelt sunniviisiliselt Venemaale toimetatud peaaegu 20 000 last. Paljud tuhanded alaealised on endiselt teadmata kadunud.

USA mõttekoja Rahvusvahelise Sõjauuringute Instituudi (ISW) 29. aprilli ettekande järgi on teada palju juhtumeid, kus muudetakse Ukrainast röövitud lapse nime ja perekonnanime. Venemaa võtab sellega küüditatud ja lapsendatud Ukraina laste seaduslikelt eestkostjatelt võimaluse neid kodumaale tagasi toimetada.

«Küüditatud Ukraina laste nimede ja sünnikohtade muutmise ja Vene perekondadesse lapsendamise eesmärk on tõenäoliselt kustutada dokumentaalsed tõendid nende küüditamise asjaolude ja tegeliku isiku kohta, et muuta Ukraina valitsuse ja laste eeskostjate töö nende leidmiseks või kodumaale tagasi toimetamiseks raskemaks,» teatas instituut.

Analüütikud märgivad aga, et Vene võimud, sealhulgas Vladimir Putin ja Kremlist ametisse nimetatud laste õiguste volinik Maria Lvova-Belova püüavad Ukraina laste väljasaatmist ja lapsendamist sageli õigustada humanitaarkaalutlustega ning varjata seda, mis on lõpptulemusena osa genotsiidist, mille eesmärk on Ukraina orbude päästmise varjus Ukraina rahva identiteedi hävitamine.

«Teated, et mõnel neist lastest on seaduslikud eestkostjad, kes taotlevad nende tagasisaatmist, õõnestavad Venemaa jõupingutusi väita, et Ukraina laste küüditamine on humanitaarvajadus, ja rõhutab tõsiasja, et Venemaa võimud näivad kavatsevat nende jälgi varjata, et raskendada laste leidmist ja Ukrainasse tagasitoimetamist,» osutas ISW.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) andis möödunud aastal välja määruse diktaator Vladimir Putini vahistamiseks seoses Ukraina laste ebaseadusliku küüditamise sõjakuriteoga. Samuti anti välja vahistamismäärus Venemaa laste õiguste voliniku Maria Lvova-Belova suhtes.

Tagasi üles