Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Ukraina allkirjastas taastamiskonverentsil 110 rahvusvahelist lepingut

Copy
Ukraina asepeaminister ja majandusminister Julia Svõrõdenko koos Saksamaa arenguministri Svenja Schulzega.
Ukraina asepeaminister ja majandusminister Julia Svõrõdenko koos Saksamaa arenguministri Svenja Schulzega. Foto: BRITTA PEDERSEN/SCANPIX

Ukraina taastamise konverentsil Berliinis allkirjastas riik 110 rahvusvahelist lepingut, lepingut ja memorandumit, vahendas kolmapäeval Ukraina majandusministeeriumi pressiteenistuse informatsiooni meediakanal Ukrinform.

«Konverentsi lõpetame kokkulepete, memorandumite ja lepingutega igas valdkonnas. Konverentsi käigus sõlmitud lepingute arvu ja ulatuse järgi otsustades näeme, et meie partnerid on valmis investeerima Ukraina ärisse ja sisenema Ukraina turule,» ütles esimene asepeaminister ja majandusminister Julia Svõrõdenko.

Majandusministeeriumi kinnitusel sõlmiti konverentsi käigus 110 rahvusvahelist lepingut ja teatati abist enam kui 16 miljardi euro väärtuses.

Asepeaminister tänas rahvusvahelisi partnereid süstemaatilise abi ja Ukraina toetamise eest.

Teiste seas toodi välja Ukraina investeeringutetagatis- ja toetuslepingud – 1,4 miljardit eurot, Ühendriikide energiaabi pakett 824 miljonit dollari väärtuses, kaks investeerimisprogrammi enam kui seitsme miljardi ulatuses, täiendav rahastamine humanitaardemineerimisprojektidele 35 miljonit dollarit ja 14 lepingut Ukraina ja Saksamaa ning rahvusvaheliste äripartnerite vahel üle 560 miljoni euro väärtuses.

«Saksamaa teeb kõik endast oleneva, et Ukraina saaks 2024. aastal eksportida vähemalt 7,2 miljonit tonni põllumajandussaadusi kuus - tase, mis saavutati tänu Euroopa partneritele juba täismahulise sõja algusest,» ütles Saksa põllumajandusministeeriumi parlamendiküsimuste riigisekretär Ophelia Nick.

Nick märkis, et vaatamata kõikidele kaotustele on Euroopa ja rahvusvahelised partnerid G7 riikidest suutnud viimase kahe aasta jooksul palju saavutada, samas on ülimalt olulised solidaarsuskoridorid ja Ukraina teraviljaekspordi algatuse toetamine, mis muutis stabiilseks kogu Ukrainast pärit põllumajandussaaduste ekspordi.

USA president Joe Biden ja Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi allkirjastavad neljapäeval G7 tippkohtumise kõrvalt kahe riigi julgeolekuleppe, teatas samal ajal Valge Maja.

«Liidrid allkirjastavad kahepoolse julgeolekuleppe, mis tähendab, et meie toetus kestab pikalt tulevikku,» ütles USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan ajakirjanikele lennul koos Bideniga Itaaliasse G7 tippkohtumisele.

Tagasi üles