Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

EKRE läks lõhki: kuidas erakond muutus perekonnaks (22)

Teisipäevane EKRE juhatuse koosolek kulmineerus mitme liikme väljaviskamisega. Pildil (vasakult) välja visatud Jaak Valge ja Henn Põlluaas ning selle peale erakonnast ise välja astunud Jaak Madison.
Teisipäevane EKRE juhatuse koosolek kulmineerus mitme liikme väljaviskamisega. Pildil (vasakult) välja visatud Jaak Valge ja Henn Põlluaas ning selle peale erakonnast ise välja astunud Jaak Madison. Foto: Madis Veltman

«Ma arvan, et sain umbes kevadtalvel lõplikult aru, et Martin ei muutu,» sõnab äsja EKREst välja visatud riigikogu liige Jaak Valge. Viimase kahe päeva jooksul on EKREt tabanud torm, ent lahkumised, väljaviskamised ja avalik kriitika küpses erakonna sees tegelikult juba pikemat aega.

Eile, ühe päevaga läks kaua kogunenud vastasseis pauguga lõhki. Henn Põlluaas, Jaak Valge ja Silver Kuusik heideti erakonnast välja. Jaak Madison lahkus ise. Lahkujaid on veel ja tuleb ka juurde. Ühe päevaga jäi EKRE ilma neljast juhatuse liikmest, viiest riigikogu fraktsiooni liikmest ja ainsast Euroopa Parlamendi saadikust.

Erakonna esimehe Martin Helme sõnul polnud väljaheitmisele alternatiivi.

Protsessi alguseks võib lugeda eelmise aasta riigikogu valimisi. Pärast valimisi läksid Põlluaas, Valge, Madison ja Rene Kokk erakonna juhi Martin Helme juurde. Eesmärk oli arutada ja analüüsida valimistulemusi (EKRE jaoks oli see läbikukkumine) ning mõelda ja teha ettepanekuid, mida teha teisiti ja paremini. See on šantaaž, reageeris Helme.

Tagasi üles