Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Päikesepaneelid tasuvad siiski ära: päikesepaneelid KredExi toetusega kuni 50% soodsamalt

Foto: Eesti PäikeseVägi

Viimastel kuudel on palju meedias juttu olnud olnud juttu, et päikesepaneelide paigaldamine ei tasu enam end ära. Elektrihind on kõvasti allapoole tulnud ja võrku müümine päikeselise ilmaga võib isegi tulu asemel kahju tuua.

Meie seda seisukohta ei jaga ning julgustame endiselt neid majapidamisi, kus põhiliseks energiaallikaks on elekter ja vähemalt 90% toodetud päikeseenergiast tarbitakse majapidamises ära, päikesepaneele paigaldama. Kindlasti soovitame päikesepaneelid paigaldada koos salvestuslahendusega, et päeval toodetud päikeseenergiat oleks võimalik muul ajal enda tarbeks maksimaalselt ära kasutada.

Päikesepaneelide paigaldamine koju ja KredExi toetus

Aprilli lõpus avanenud KredExi „Väikeelamute rekonstrueerimistoetus“ võimaldab eraisikutel oluliselt soodsamalt päikesepaneele paigaldada ilma või koos salvestuslahendusega. Kuigi taotluste läbivaatamise aeg võib ulatuda kuni 60 tööpäevani, siis võib KredExi toetus katta poole päikesepaneelide paigaldamise kogusummast. Oluliseks tingimuseks toetuse taotlemisel on, et toetuse saaja hoonel peab tõusma elamu energiatõhususklass, kui soovitakse lisada olemasolevale päikesejaamale akulahendus ja inverteri võimsus saab olla maksimaalselt 15 kW.

KredExi toetust makstakse ühiku hinna alusel. Ühikuhinna kogumaksumus päikesepaneelide ja inverteri soetamisel sisaldab ka asjakohase ehitusprojekti koostamist ja on 1140 eurot ühe kilovati kohta. Akupanga soetamisel on ühikuhinna kogumaksumus 642 eurot ühe kilovati kohta. Et asjast paremat pilti ette saada, siis oleme Eesti PäikeseVäe kodulehel välja toonud erinevad näidispakkumised KredExi toetusega.

Parimaks viisiks kõikuva elektri börsihinnaga turul arvete vähendamiseks on salvestada energia akudesse, mis odava elektrihinnaga salvestab energiat, kallimatel tundidel aga annab välja. Kui veel teha juurde väike investeering nutika aku juhtimise näol, siis on tagatud, et investeering akudesse end maksimaalselt kiiresti tagasi teeniks.

Päikesepaneelide tootlikkus ja päikesepaneelide tasuvus

Päikesepaneelide paigaldamisel ei pääse ümber ega üle terminitest nagu „päikesepaneelide tootlus“ või „ prognoositav tootlus“ ning päikesepaneelide tasuvus.

Päikesepaneelide tootlikkus sõltub mitmest tegurist, sealhulgas paneelide kvaliteedist, paigalduskohast, ilmastikutingimustest ja hooldusest. Eestis on päikesepaneelide tootlikkus hea suvel, kui päevad on pikad ja päikesepaistelised. Talvekuudel on tootlikkus madalam, kuid aastaringselt võib keskmine tootlikkus siiski olla piisav, et katta suure osa kodumajapidamise energiavajadusest.

Foto: Eesti PäikeseVägi

Oluline küsimus, mida paljud inimesed küsivad päikesepaneelide paigaldamisel on:

„Kui palju kWh minu päikesepaneelid mulle toodavad?“. Päikesepaneelide poolt toodetavate kWh hulk sõltub mitmest tegurist:

1. Tundide arvust, mille jooksul päikesepaneelid saavad otsest päikesevalgust, millise ilmakaare ja kaldega nad on ja ka milline on paneelide võimsus.

Näiteks kui teil on kolm päikesepaneeli, millest igaühe võimsus on 480 vatti ja igaüks neist saab 5 tundi otsest päikesevalgust, on kWh kogusumma järgmine:

480 vatti * 5 tundi otsest päikesevalgust * 3 (päikesepaneelide arv) = 1440 vatti tunnis, kokku 7,2 kWh.

2. Päikesepaneeli pindalast: üldine loogika ütleb, et mida suurem on päikesepaneel, seda rohkem päikesevalgust suudab see neelata ja seega seda suurem on ka toodetud energia hulk.

3. Päikesepaneeli tootmisel kasutatud materjalist.

4. Päikesepaneeli efektiivsusest: suurema efektiivsusega päikesepaneel toodab rohkem energiat iga pinnaühiku kohta.

Tasuvusaeg sõltub paigaldussüsteemi maksumusest, KredExi toetuse suurusest, elektrihindadest ja päikesepaneelide tootlikkusest. Keskmiselt jääb koju paigaldatud päikesepaneelide tasuvusaeg koos KredExi toetusega 4,5 aasta juurde ja ilma toetuseta 6 aasta juurde. Kui paigaldada päikesepaneelid koos akulahendusega siis keskmine tasuvusaeg oleks KredExi toetusega keskmiselt 6 aastat ja ilma toetuseta 10 aasta juurde.

Päikesepaneelide eluiga ja hooldus

Üldjuhul kestavad päikesepaneelid aastaid ning on seetõttu ka suurepärane investeering tulevikku. Enamiku päikesepaneelide eluiga on kindlasti pikem kui 25 aastat, enne kui need hakkavad märgatavalt võimsust kaotama. Päikesepaneelidel ei ole tehniliselt kehtivusaega. Aja jooksul väheneb aga nende efektiivsus elektri tootmisel.

Foto: freepik.com

Päikesepaneele on üldiselt lihtne hooldada, sest need on ehitatud nii, et nad peavad vastu sellistele ilmastikunähtustele nagu lumi, rahe ja tuul. Päikesepaneelide kasutusiga saab pikendada korrapärase hooldusega. Kuigi päikesepaneelide hooldus võib tunduda lihtne, siis soovitame siiski teha koostööd päikesepaneelide paigaldajaga. Hooldustööde ajal saab lisaks paneelide puhastamisele selgitada ka välja, kas kõik päikesepaneelid toodavad elektrit maksimaalselt või kas inverter töötab korrapäraselt. Korrapärane hooldus aitab päikesepaneelidel tõrgeteta töötada ning toimida parimal võimalikul viisil.

Kokkuvõte

Kokkuvõttes on päikesepaneelid endiselt tasuv investeering, mis aitab säästa energiat, tarbida enda poolt toodetud rohelist energiat ja raha pikaajaliselt. KredExi päikesepaneelide toetus muudab selle investeeringu veelgi atraktiivsemaks, vähendades esialgseid kulusid ja kiirendades tasuvusaega. Kui kaalute päikesepaneelide paigaldamist, on mõistlik uurida erinevaid toetuse võimalusi ja valida kogenud paigaldaja, et tagada süsteemi maksimaalne tootlikkus ja pikaealisus ning hingerahu aastateks.

Copy
Tagasi üles