Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Sandor Liive nipid: kuidas riigi raha lendu lasta ja siis käsi laiutada (12)

Copy
Fermi Energia aktsionär, endine Eesti Energia juht Sandor Liive.
Fermi Energia aktsionär, endine Eesti Energia juht Sandor Liive. Foto: Sander Ilvest

Nüüdne Fermi Energia aktsionär ja lobist Sandor Liive kulutas Eesti Energia juhina sadu miljoneid, kuid libises ikka nagu lutsukala luubi alt välja. Nüüd  räägib ta tuumajaama ehitusest sama kirglikult kui omaaegsetest Eesti Energia suurprojektidest ja juhib miljardeid kallineva Rail Baltica nõukogu.

Kaotuse ulatus on jõudnud kohale alles nüüd, kui Eesti Energia hindas 610-miljonilise Auvere elektrijaama väärtuse 12 korda alla, vaagub hiigellaenude all ning tunnistab, et USAs on kõrbenud investeeringuid 65 miljoni euro eest. Rääkimata väiksematest fopaadest, näiteks viie miljoni suunamisest Eesti Energia nõukogu liikme, skandaalse ärimehe Rein Kilgi pankrotipessa. Või et Eesti Energia majas tagaselja «Kass Basilioks» kutsutud rahvusvahelisele finantsnõustajale Dominic Freeleyle maksti kokku ligi 20 miljonit eurot nõuannete eest, milles oli katastroofi hõngu. Pressiti ka börsile minemist, millele valitsus ainukesena pidurit tõmbas.

«Mul ei ole töö kohta Eesti Energias mitte midagi kahetseda!» hindab Liive ise. «Kui liitusin Eesti Energiaga 1998. aastal, ei julgenud töötajad seltskonnas öelda, et töötavad selles firmas! Kui sealt lahkusin, oli Eesti Energia kolm aastat järjest ihaldatuim tööandja! Hallist mandunud riigifirmast on saanud ettevõte, millest jätkuvalt on rääkida, teil on minu käest küsida ka kümme aastat hiljem, kui olen sealt lahkunud, võtan seda suure tunnustusena!»

Tagasi üles