Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Tuumajaama tasuvus pole kindel, kuid masinavärk läheb käima (36)

Copy
Fermi Energia juhtkond kuulamas 18. aprillil keskkonnakomisjoni algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse «Tuumaenergia kasutuselevõtmise vajadus ja võimalused Eestis» arutelu. Vasakult Sandor Liive ja Kalev Kallemets.
Fermi Energia juhtkond kuulamas 18. aprillil keskkonnakomisjoni algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse «Tuumaenergia kasutuselevõtmise vajadus ja võimalused Eestis» arutelu. Vasakult Sandor Liive ja Kalev Kallemets. Foto: Tairo Lutter

Riigikogus tõotab täna teist vooru läbi minna tuumaenergia eelnõu, kuigi puudub analüüs tuumajaama majandusliku tasuvuse kohta ning esimest viiulit mängivad Fermi Energia jutupunktid.

Eelnõu toetub tuumaenergia töörühma raportile, milles on kriitikute sõnul augud ja hoiatusmärgid, kuid asi liigub täistuuridel edasi. «Tuumaenergia töörühm ei analüüsinud, kas meile on tuumajaama vaja või kas see kasulik on, sotsiaalmajanduslikke ja julgeolekuriske pole sisuliselt hinnatud,» märgib riigikogu keskkonnakomisjoni liige Tiit Maran (SDE).

«Pole üldse välistatud, et lappama läheb,» täiendas Anti Poolamets (EKRE).

Seadus, mida veel enne jaanipäeva tahetakse vastu võtta, on iseenesest lihtne: riigikogu liikmed toetavad Eestis tuumaenergia kasutuselevõtu ettevalmistamist ning selle jaoks sobiva õigusraamistiku loomist. Viimane tähendab tuumaenergia ja -ohutuse seaduse eelnõu väljatöötamist ning teiste õigusaktide muutmist, tuumaenergia ohutut kasutamist reguleeriva asutuse – tuumaregulaatori – loomist ning valdkondlike pädevuste arendamist (sh teadustöö ja spetsialistide väljaõpetamine ülikoolides).

Tuumaraporti arvutuse järgi läheks see maksma ligi 130 miljonit eurot. «Kui võtta potentsiaalsed tulud ja kulud, siis risk ei ületanud kordagi seitset miljonit eurot!» väidab tuumaeelnõu eestvedaja Mario Kadastik (RE), kelle erakond on kindlaimalt tuuma-eelnõu taga. «Kulud lähevad põhiliselt üles pärast ehitusloa väljastamist.»

Tagasi üles