Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Nursipalus kasvab müratase üle normi, kaitsevägi otsib lahendust

Copy
Maarika Niidumaa, MTÜ Meie Nursipalu juhatuse liige oli üks aktiivsemaid, kes Nursipalu harjutusvälja laienduse mürauuringu tutvustuse ajal rahva poolt sõna võttis.
Maarika Niidumaa, MTÜ Meie Nursipalu juhatuse liige oli üks aktiivsemaid, kes Nursipalu harjutusvälja laienduse mürauuringu tutvustuse ajal rahva poolt sõna võttis. Foto: Paul Poderat/ Lõuna-Eesti Postimees

Kui kaitseväe Nursipalu harjutusväli Võrumaal laieneb ja seal hakatakse viiel-kuuel päeval aastas tulistama kõva pauku tegevatest relvadest, nagu K9 Kõu liikursuurtükid, ületab nende tekitatud müra lähemate eluhoonete juures päevast normtaset, mis on 65 detsibelli, tõdeb akustiliste mõõtmistega tegeleva rahvusvahelise ettevõtte Akukon mürauuring.

Esmaspäeva õhtul Võrus uuringu tulemusi tutvustanud Akukoni keskkonnamüra vanemkonsultant Ingrid Leemet märkis, et ka suurima laskude arvuga harjutuspäeval, milliseid oli mullu Nursipalu harjutusväljal 20 ning mille arv kasvab pärast polügooni laiendamist 1–2 võrra, tõuseb müra samuti lähimate eluhoonete juures üle 65-detsibellise normtaseme.

2. jalaväebrigaadi ülem kolonel Mati Tikerpuu ütles Postimehele, et tal ei olnud uuringu tulemuste suhtes ootusi, aga ta ka ei peljanud neid, sest enamasti on kõigi varasemate selliste uuringute tulemused jäänud normi piiresse. «Kui [müra] ületab [normi], siis viime laskepositsioonid elukohtadest kaugemale,» lausus ta.

Tikerpuu rääkis, et Nursipalu harjutusvälja laienduse eesmärk on tõsta Eesti kaitseväe võitlusvõimet, milleks on vaja harjutada, et saada professionaalsemaks ning olla valmis igasugusteks olukordadeks. «Ma saan aru, et müra on häiriv ja kurnav,» tunnistas ta, «aga kahjuks nii on, et peame maksma seda hinda oma vabaduse eest.»

Akukon, mis tegi Nursipalu harjutusvälja kohta kokku kolm uurimistööd, tõi välja, et tüüpilisel aktiivsel harjutuspäeval ja samuti lõhkamiste puhul ei hakka müra pärast polügooni laiendamist ületama selle lähedale jäävate eluhoonete juures 65-detsibellist normtaset.

Tagasi üles