Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Aknad higistavad: mida teha, kuhu pöörduda?

Foto: pixabay.com

Higistavad aknad on probleemiks paljudes kodudes. Peale selle, et see visuaalselt silma häirib, võib see viia ka hallituse tekkeni ja rikkuda aknaraamid. Tavaliselt tekivad piisad akendele külmal ajal, aga suvelgi tasub ette mõelda, kuidas seda viga parandada.

Miks aknad higistavad?

Sagedasti hakkavad aknad higistama talvel, sest väli- ja sisetingimustes on temperatuurid erinevad. „Lihtne“ füüsika – õhk jahtub, kui puutub kokku külma aknaklaasiga ja kui saavutab teatud temperatuuri ehk kastepunkti, on see niiskusest küllastunud ja ülejäänust saavad veepiisad ehk tekib kondensatsioon.

Põhjus võib olla ka selles, et toas on liiga kõrge niiskustase. Soe ja niiske õhk satub jaheda aknaklaasiga kokku ning tekibki aknahigi. Selle tekitaja on enamasti kehv ventilatsioon, mis rõskusel lokata laseb. Sel puhul on mõistlik ette võtta ventilatsioonitööd.

Kui ventilatsioon on korralik, võib küsimus olla ka selles, kas majal on ees kvaliteetsed aknad. Ühekordsed või isolatsioonita aknad võivad olla kurjajuured ja sel juhul ainult ventilatsiooni paigaldus ei pruugi murekohta lahendada.

Abi võib saada lihtsatest lahendustest

Esimene samm on kindlasti niiskust ohjeldada. Selleks on mitmeid lahendusi igas hinnaskaalas.

Üks soodsamaid lahendusi on pisike niiskusekoguja, mille saabki panna näiteks aknalauale. Päris põnev on jälgida, kuidas see kui paljast õhust vett kogub. Muidugi on ka kallimaid õhukuivateid, mis on kindlasti efektiivsemad.

Ehkki toataimed on ilusad ja puhastavad õhku, pole niiskuseprobleemiga kodus neile paraku kohta. Taimed paiskavad õhku niiskust, mida niigi ülearu on.

Täiesti tasuta on akna avamine. Talvel võib olla kahju sooja välja lasta, aga midagi pole teha – värske õhk vähendab niiskutaset toas, nii et tasub lausa mitu korda päevas tuulutada.

Abiks võivad olla ka laeventilaatorid. Talvisel ajal panevad need õhu ringlema ja pärsivad niiskuse kogunemist. Suvel leitsakuga on aga mõnus tuuleke ka väga suur kasutegur.

Kindlasti tasub hügromeetri abil niiskusetaset jälgida. Niiskustase võiks olla 30-50% vahel, mitte rohkem.

Kui on vaja tõsisemaid meetmeid

Kui lihtsamad lahendused ei toiminud, ei jää üle muud kui võtta ette suuremad tööd. Akende vahetamine võib olla üsna kulukas, aga hädavajalik, kui vanad on ühekordsed või isolatsioonita. Korralikud uued aknad võivad mure täielikult lahendada.

Kui loomulikust ventilatsioonist ei piisa, tasub mõelda ka ventilatsiooniseadmele, mis tagab tubades värske atmosfääri ja tagab kvaliteetse sisekliima.

Appi, aknad higistavad! Kuhu pöörduda?

Kui oled kõik ise ära proovinud ja miski ei toimi, tasub otsida abi asjatundjatelt. Aknafirmad oskavad kindlasti öelda, kas asi võib olla akendes – kas need vajavad vahetamist või lisaisolatsiooni.

Ventilatsioonispetsialistid oskavad anda head nõu, kuidas tagada korralik ventilatsioon, et niiskusetase oleks normaalne. Kenn-Wood üks usaldusväärsetest ettevõtetest, kes pakub terviklahendusi koos paigaldusega.

Ehitus- ja kinnisvaraspetsialistid oskavad kindlasti määrata, kas majas on mingid probleemid, mille tõttu niiskusetase normaalsest kõrgem on.

Kui tekkinud on juba hallitus, tasub aru pidada hallituse tõrjega tegeleva eksperdiga

Copy
Tagasi üles