Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Biden ja Macron toetavad Vene varadest saadava kasumi kasutamist Ukraina heaks (1)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA president Joe Biden Pariisis.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA president Joe Biden Pariisis. Foto: J.E.E/SIPA/Scanpix

USA president Joe Biden ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron toetavad Euroopa Liidu ja juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 püüdlusi kasutada Venemaa külmutatud varadest saadavat kasumit Ukraina hüvanguks, teatas esmaspäeval meediakanal Ukrinform.

Kaks liidrit kinnitasid seda Valge Maja veebilehel avaldatud ühisavalduses.

«Presidendid kohustuvad toetama Euroopa Liidu ja G7 jõupingutusi, et kasutada Ukraina hüvanguks külmutatud Venemaa varadest saadavat kasumit kooskõlas rahvusvahelise õiguse ning meie vastavate õigussüsteemide ja otsustusprotsessidega,» seisis teadaandes.

Riigipead lisasid, et Prantsusmaa ja USA on otsustanud kummutada igasugused väärarusaamad, et aeg on kuidagi Venemaa poolel.

Avalduse kohaselt arutasid presidendid ühtlasi võimalusi Ukraina toetamiseks rohkem ära teha.

«Selles sõjas on kaalul Euro-Atlandi julgeolek tervikuna. Prantsusmaa ja USA juhivad suurtükiväekoalitsiooni Ukraina kaitsekontaktrühmas ning kavatsevad astuda uusi samme, et pakkuda Ukrainale praeguses faasis ja pikemas perspektiivis vajalikku tuge,» seisis avalduses.

Ukrinform tõi välja, et varasemate teadete kohaselt on USA muu hulgas valmis andma Ukrainale 50 miljardi dollari suurust laenu, mis makstakse tagasi Venemaa külmutatud varadest saadava kasumi arvelt, kui Euroopa Liit saab Moskvale kehtestatud sanktsioone määramata ajaks pikendada.

e Biden lubas laupäeval jätkata Kiievi toetamist võitluses Vene invasiooni vastu ja hoiatas, et diktaator Vladimir Putin ei rahuldu vaid Ukrainaga.

«Putin ei peatu Ukrainas. Terve Euroopa satub ohtu, me ei luba sel juhtuda,» ütles Biden kohtumisel Prantsuse presidendi Macroniga Pariisis.

«Ühendriigid seisavad kindlalt Ukraina kõrval. Ma kordan, me ei lähe kuhugi,» lubas USA president.

Nii Biden kui Macron kohtusid reedel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga ja lubasid jätkata tema riigi toetamist.

«Ma tänan teid, härra president, et te olete maailma võimsaima riigi president, kuid samal ajal ka ustav partner, kellele meeldivad eurooplased ja kes peab neist lugu,» märkis Macron Bidenile ajakirjanike ees.

Biden hoiatas reedel, et Ameerika demokraatiat tuleb kaitsta ja võrdles Vene invasioonisõda Teise maailmasõjaga.

Tagasi üles