Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

USA senaatori sõnul on aeg hävitajate F-16 üleviimiseks Ukrainasse

Copy
Lindsey Graham.
Lindsey Graham. Foto: Jim Watson - Pool via CNP/Scanpix

USA mõjukas vabariiklasest senaator Lindsey Graham ütles, et toetab jõupingutusi Ukraina sõjaväe väljaõppeks Ühendriikides ja mujal liitlaste juures ning sõnas, et on kätte jõudnud aeg hävitajate F-16 üleviimiseks Ukrainasse, vahendas pühapäeval uudisteagentuur UNIAN.

«Jah, ma toetan ukrainlaste väljaõpet Ühendriikides ja teiste lääneliitlaste juures. Relvatarnete hilinemise ja Valge Maja tegevusetuse tõttu oleme algusest peale niiöelda hoo maha võtnud. Bideni administratsioon ei kehtestanud koheselt Venemaa vastu sanktsioone ja ei andnud Ukrainale varakult relvi Putini ohjeldamiseks. Nüüd on meil võimalus see sõda niiöelda lähtestada, sest nüüd neil on relvad,» rääkis Graham televisioonis.

Senaator rääkis ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi soovist, et USA otsiks Venemaa varasid üle maailma ja annaks need Ukrainale abistamaks võitluseks Venemaa sissetungi vastu.

«Me peaksime saama jälile Venemaa varadele kogu maailmas. Võtke raha Venemaa varadest ja fondidest ning andke see Ukrainale. Euroopas on Venemaalt vähemalt 300 miljardit dollarit. Me kas aitame Ukrainat või mitte. On aeg anda neile ka hävitajad F-16 ja kaugmaamaa suurtükivägi, et oleks võimalik tabada sihtmärke Venemaal. Ajage taga Putini varasid üle maailma. Minge rünnakule. Arvan, et suvel saab Ukraina oma sõjalise impulsi tagasi,» jagas senaator oma seisukohta.

USA president Joe Biden lubas laupäeval jätkata Kiievi toetamist võitluses Vene invasiooni vastu ja hoiatas, et diktaator Vladimir Putin ei rahuldu vaid Ukrainaga.

«Putin ei peatu Ukrainas. Terve Euroopa satub ohtu, me ei luba sel juhtuda,» ütles Biden kohtumisel Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga Pariisis.

«Ühendriigid seisavad kindlalt Ukraina kõrval. Ma kordan, me ei lähe kuhugi,» lubas Biden.

Biden ja Macron kohtusid reedel Zelenskõiga ja lubasid jätkata Ukraina toetamist.

Tagasi üles