Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Kohanemisaeg saab läbi: Ukraina põgenikud jäävad maakonnaliinidel ilma tasuta sõiduõigusest

Copy
Illustreeriv foto inimestest, kes lähevad bussi.
Illustreeriv foto inimestest, kes lähevad bussi. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Peagi kaob Ukraina sõjapõgenikele seni kehtinud õigus sõita maakonnaliinidel tasuta bussiga. Regionaalminister Piret Hartman (SDE) leidis, et põgenikke tuleks nüüdseks kohelda nagu Eesti kodanikke, vahendab ERR

Regionaal- ja põllumajandusministeerium teatas eile, et kooskõlastusringile saadeti eelnõu, millega kehtestatakse maakonnaliinide piletihinna piirmäärad ehk maksimaalse hinna, kui kõrgele võiks vedajad piletihinda tõsta.

Näiteks võimaldab määrus tõsta ühe pileti hinda, millega saab sõita kuni poolteist tundi, seniselt 1,5 eurolt kümnele. 

24 tunni pilet võiks senise 4,5 euro asemel maksta kuni 20 eurot. 120 tunni pilet saaks maksta 40 eurot ja 30 päeva pilet senise 25 euro asemel kõige rohkem 150 eurot.

ERR vahendas, et regionaalministri määrus puudutab ka sõjapõgenike tasuta sõidu õigust, mis kehtestati 2022. aasta 8. märtsil. Nimelt seisab eelnõu seletuskirjas, et pädevate asutuste ettepanekul jäetakse soodustuse õiguse saavate isikute nimekirjast välja Ukraina sõjapõgenike tasuta sõidu õigus maakonnaliinidel.

Minister Piret Hartman ütles ERRile, et kuna ukrainlastel on samaväärsed õigused Eesti kodanikega saada sotsiaalseid garantiisid ja erinevaid toetusi, siis otsustati, et põgenikke peaks ka ühistranspordis käsitlema nagu enda kodanikke.

«Teatud aastatel oli loomulikult põhjendatud see, et inimesed tulevad siia sõjapakku ja me pakume neile maksimaalseid leevendusi, et nad saaksid end sisse seada,» lausus Hartman ja lisas, et selline periood on kestnud juba mitu aastat ning ühiskond on teinud kõik selleks, et põgenikud saaksid tööle ja leiaksid endale elukoha.

Tagasi üles