Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

ERJK saab õiguse kutsuda inimesi annetuste uurimiseks vestlusele (1)

Copy
Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon saab õiguse kutsuda inimesi annetuse asjaolude selgitamiseks enda juurde vestlusele.
Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon saab õiguse kutsuda inimesi annetuse asjaolude selgitamiseks enda juurde vestlusele. Foto: Elmo Riig

Justiitsminister Madis Timpson (RE) saatis avalikule kooskõlastusele erakonnaseaduse muudatused, mis annavad Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonile (ERJK) suuremad volitused parteide rahastamise uurimisel.

Seadusesse luuakse ERJKle õiguslik alus küsimaks dokumente, teavet ja selgitusi ka kolmandatelt isikutelt ning võimaldatakse inimeste kutsumine ERJK ametiruumidesse selgituste andmiseks.

Suurematest muudatustest täiendatakse veel seda, kuidas ja millal peab erakond tagastama keelatud annetuse ning laiendatakse erakonna sidusorganisatsiooni mõistet.

Lisaks ütleb uus seadus, et tulevikus hakkab ERJK tegema riigieelarvest makseid erakondadele riigieelarvelise eraldise üle kandmiseks ja kriminaalkorras karistatud erakonna riigieelarvelist toetamist vähendatakse. Täpsustub ka erakondade aruandluskohustus ning sätestatakse, et edaspidi peab kohalike omavalitsuste valimistel osalemiseks valimisliit olema mittetulundusühing.

Lisaks sellele kavandatakse ka mitu väiksemat erakonnaseadust korrastavat muudatust, mille eesmärk on muuta seadus kõigi jaoks õigusselgemaks. Täpsustatakse annetuse mõistet, korrastatakse keelatud annetuste kataloogi ning kaotatakse krediidiasutustest saadud laenudele seatud ülempiir.

Timpson märkis, et erakonnaseadus jõustus ligi 30 aastat tagasi ning 2011. aastal jõustusid põhimõttelised muudatused erakondade rahastamises.

«Selle aja jooksul on esile kerkinud mitmeid õiguslikke ja korralduslikke kitsaskohti, mis vajavad muutmist. Läbipaistvamad ja ausamad valimised suurendavad demokraatiat ja meie julgeolekut. Sellest omakorda võidab kogu ühiskond,» ütles justiitsminister.

Tagasi üles