Kuressaare joogivee reostumise põhjuse uurimiseks leiti viimaks ekspert

BNS
Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Mailiis Ollino

Pärast mitmeid luhtunud katseid võitis Saaremaa valla riigihanke TalTech, selgitamaks välja, millised olid möödunud aasta mai Kuressaare veevõrgu reostumise põhjused. 

TalTech küsis eksperthinnangu eest 46 900 eurot ilma käibemaksuta. Vallal õnnestus reostuse põhjuste väljaselgitaja leida lihthanke korras alles mitmendal katsel. Esimest korda kuulutas vald hanke välja mullu septembris, ent hankele ei esitatud ühtegi pakkumist.

Hanke eesmärk on muuta linna veevõrgu toimimine turvaliseks ning kasutada saadud infot edaspidi veevõrgu hooldusel ning vajadusel ka ümberehituseks. Samuti saab uuringu tulemusete alusel koostada tööjuhised tegutsemiseks sarnastes olukordades, selgub ekspertiisi lähteülesandest.

Ekspertiisi raames tuleb koguda kokku info reostuse tekkimise, selle olemuse ja levimise kohta – muu hulgas intervjuude abil –, ning hinnata veevõrgu tehnilist seisundit ja modelleerida avariiolukord. Lisaks tuleb analüüsida nii Eestis kui mujal maailmas varem aset leidnud sarnaseid juhtumeid.

Kuna mullu kevadisele veevõrgu reostumisele eelnes veetorustiku avarii, mille põhjustas ehitustegevus kanalisatsiooni torustiku rekonstrueerimisel, tuleb koguda ka põhjalikud andmed ehitustegevuse ja veevõrgu käitamise kohta ka reostusele eelneval perioodil.

Sügisel leiti Kuressaaret joogiveega varustavatest puurkaevudest reostust, kuhu see võis jõuda suurtest vihmasadudest pinnavee sissevoolu tulemusena.

Tagasi üles