Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Erakondade reitingud: EKRE langus jätkub (24)

Copy
EKRE liidrid Mart Helme ja Martin Helme.
EKRE liidrid Mart Helme ja Martin Helme. Foto: Tairo Lutter

Erakondade reitingutabel näitab, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) langus jätkub, samal ajal on kindel liider jätkuvalt Isamaa ja teist kohta hoiab Reformierakond.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 27,3 protsenti, Reformierakonda 18,9 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 15 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Enim on viimastel nädalatel muutunud kolmandal kohal oleva EKRE toetus, mis on viie nädalaga langenud 3,8 protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 14,2 protsendiga, Keskerakond 12 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 6,1 protsenti. Eesti 200 toetus on viimase kolme nädalaga tõusnud 1,4 protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 39,2 protsenti ning opositsioonierakondi 54,3 protsenti vastajatest.

Kord kuus küsitakse lisaks erakondlikule eelistusele vastajatelt arvamust valitsuse ja peaministri tegevuse kohta. Viimaste tulemuste põhjal arvab 34 protsenti vastajatest, et valitsus teeb oma tööd väga hästi või pigem hästi, ning 60 protsenti vastajatest, et valitsus teeb oma tööd pigem halvasti või väga halvasti. 29 protsenti vastajatest kiidab heaks ning 61 protsenti vastajatest ei kiida heaks seda, kuidas Kaja Kallas saab oma tööga peaministrina hakkama.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessor Martin Mölder ütles, et erakondade toetuses paistab praegu kõige enam silma EKRE nelja nädala keskmise toetuse kahanemine.

«Nende reiting hakkas langema mai alguses ning on selle ajaga kukkunud umbes neli protsendipunkti. Viimati oli EKRE toetus nii madalal tasemel siis, kui nad valitsuses olid,» rääkis Mölder.

Tema sõnul on erakonna toetus langenud ennekõike eestlastest valijate hulgas. Meessoost valijate hulgas on EKRE langenud sama populaarseks kui Reformierakond ning naissoost valijate hulgas on nad praegu sama populaarsed kui Keskerakond. Eestlaste hulgas aga ollakse praegu samal populaarsuse tasemel sotsiaaldemokraatidega. Nende kahe erakonna toetusnumbrid pole varem nii lähedal üksteisele olnud.

«Eelmistel nädalatel oma toetust kasvatanud Keskerakonna kasvutrend on vähemalt selleks nädalaks peatunud. Viimastel nädalatel on natuke kosunud ka Eesti 200. Kuna aga Eesti 200 kaks kõige värskemat nädalast tulemust on olnud selgelt madalamad kui varasemad, siis võib oletada, et sellel õrnal kasvutrendil väga suurt hoogu ei ole. Isamaa, Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide nelja nädala keskmine toetus paistab praegu olevat stabiilne,» ütles Mölder.

Tema sõnul pole viimastel nädalatel kasvanud ka eelistuseta valijate osakaal, mis alates jaanuarist on tõusnud umbes kaheksa protsendipunkti. See on jõudnud umbes samale tasemele, kus ta oli eelmisel suvel.

«Kui vaadata ka erakondade toetuste absoluutarvude dünaamikaid, siis võib oletada, et viimase nelja kuu jooksul kasvas eelistuseta valijate osakaal esmalt Keskerakonnast sotside selja taha ja sealt eelistuseta valijate hulka liikunud kodanike arvelt. Seejärel mõnevõrra võib-olla ka koos Jüri Ratasega Isamaasse tulnud valijate arvelt ning tundub, et see kasv tuleb kõige enam EKRE toetajate ridadest. EKRE on ainus erakond, kelle toetajate absoluutarv on hiljuti olnud märkimisväärselt kahanemas paralleelselt eelistuseta valijate osakaalu kasvuga,» ütles Mölder.

Tagasi üles