Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Euroopa Parlamendi reitingud: sotsid taastasid liidrikoha (24)

Copy
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu

Kui veel mai keskel oli Euroopa Parlamendi valimiste reitingutabeli eesotsas Isamaa, siis nüüd on liidriks tõusnud sotsiaaldemokraadid.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös läbi viidud Euroopa Parlamendi valimiste küsitluse põhjal toetab sotsiaaldemokraat Marina Kaljuranda 16,3 protsenti, reformierakondlast Urmas Paeti 11,6 protsenti ning Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikut Jaak Madisoni 9,8 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Erakondadest on kõige populaarsem Sotsiaaldemokraatlik Erakond 22,1 protsendiga, järgnevad Isamaa 20,1 protsendiga ja Reformierakond 17,8 protsendiga.

Vastajatel paluti öelda, et kui järgmisel pühapäeval toimuks Euroopa Parlamendi valimised, siis millist kandidaati nad eelistaksid. Kolmele kõige populaarsemale kandidaadile järgnevad Riho Terras Isamaast 7,3 protsendiga, Jüri Ratas Isamaast 5,9 protsendiga ning Mihhail Kõlvart Keskerakonnast 5,4 protsendiga. Populaarseim üksikkandidaat on Tanel Talve 1,2 protsendiga.

Suurimad muutused võrreldes mai keskpaiga tulemustega on toimunud sotsiaaldemokraatide toetuses, kes taastasid oma esikoha Isamaa ja Reformierakonna ees. Esikolmikule järgnevad EKRE 15,5 protsendiga, Keskerakond 9,3 protsendiga, Parempoolsed 4,8 protsendiga ja Eesti 200, kelle toetus on 4,7 protsenti.

Küsitluse viis läbi Norstat Eesti AS ning sellele vastas 3502 valimisõiguslikku kodanikku.

Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessor Martin Mölder ütles, et küsitluse viimaste tulemuste põhjal saaks väga suure tõenäosusega vähemalt ühe koha Euroopa Parlamendis neli erakonda.

«Ühe koha saaksid kindlasti EKRE, Reformierakond, Isamaa ja sotsiaaldemokraadid. Parempoolsed ja Eesti 200 jääksid Euroopa Parlamendi ukse taha ning ka Keskerakonnal on hetkel arvestatav tõenäosus nendega liituda. Keskerakonna toetus on täpselt piiri peal – murdosa protsendipunktist rohkem ja nende koht oleks kindel, murdosa vähem ja nad jääksid päris kindlasti oma ainsast kohast ilma,» ütles Mölder.

«Kui oletame, et Keskerakond siiski saab oma mandaadi, siis jääb jagada veel kaks kohta. Üks nendest kahest kohast läheks kindlasti sotsiaaldemokraatidele. Ning viimase järelejäänud koha pärast võistleksid omavahel Reformierakond ja Isamaa,» ütles Mölder.

Tema sõnul tähendaks Reformierakonnale sellest kohast ilma jäämine märkimisväärset kaotust, kuna siis nad jääksid ühest oma praegusest kahest kohast ilma. «Samas Isamaale oleks see suur võit, kuna nad võidaksid võrreldes praegusega ühe koha juurde. Kui eeldada, et Keskerakond jääb mandaadist ilma, siis on arvestatav tõenäosus ka sellisel valimistulemusel, mis toob mõlemale, nii Isamaale kui Reformierakonnale nendel valimistel kaks mandaati. EKRE tõenäosus saada kaks kohta on pigem vägagi madal,» ütles Mölder.

Kuigi põhiline võistlus oma teise koha pärast käib Isamaa ja Reformierakonna vahel, siis on tema sõnul oluline ära märkida, et nad ei konkureeri häälte pärast mitte niivõrd omavahel, vaid hoopis sotsiaaldemokraatide, täpsemalt Marina Kaljurannaga.

«Ta on kandidaat, kes mobiliseerib märkimisväärsel hulgal toetust ka nende inimeste seas, kelle tavapärane erakondlik eelistus võiks olla Isamaa või Reformierakond. Seega osutub kahe viimase omavahelises võistluses edukaks pigem see erakond, kes suudab sotside selja taha läinud hääled kõige efektiivsemalt koju tuua,» lisas Mölder.

Tagasi üles