Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Volinik võib saada loa inimeste õiguste kaitseks kohtusse pöörduda

Volinik Christian Veske (ees) saab uue eelnõu järgi võimaluse kohtusse pöörduda.
Volinik Christian Veske (ees) saab uue eelnõu järgi võimaluse kohtusse pöörduda. Foto: Konstantin Sednev

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis (MKM) valminud soolise võrdsuse ja võrdsete võimaluste seaduse eelnõu annab võrdsusvolinikule senisest laiemad õigused.

Eelnõus tuuakse välja, et laiendatakse soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku pädevust. «Sellega tagatakse senisest suuremale hulgale inimestele paremad võimalused diskrimineerimise korral abi saada. Lisaks kohaldamisala laiendamisele, mis otseselt mõjutab voliniku pädevust, ja kaitstud tunnuste loetelu täiendamisele antakse volinikule näiteks õigus pöörduda isiku õiguste kaitseks tema nõusolekul ja nimel kohtusse,» kirjutatakse eelnõus.

Lisaks tugevdatakse voliniku rolli soolise võrdsuse ja võrdsete võimaluste edendamisel. Näiteks antakse volinikule sõnaselge pädevus teha ettepanekuid õigusaktide eelnõude kohta, anda soovitusi strateegiliste arengudokumentide, meetmete ja tegevuste ühendseadusele vastavuse tagamiseks ning statistiliste andmete kogumiseks seaduse rakendamise kohta. Õigusakte ja strateegiadokumente, meetmeid ning tegevusi puudutavate ettepanekute-soovituste täitmise kohta peab voliniku nõudmisel talle infot andma. Lihtsustamise eesmärgil nimetatakse institutsioon ümber võrdsusvolinikuks. Voliniku sõltumatuse paremaks tagamiseks reguleeritakse eelnõus detailsemalt voliniku valimise korda ning nähakse ette, et valdkondliku ministri asemel nimetab voliniku ametisse valitsus, kuulates enne ära ka riigikogu põhiseaduskomisjoni arvamuse.

Tagasi üles