Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Puiduliidu juht paljastas, kuhu kadusid tööta jäänud metsamehed ja miks Eestisse tegelikult tehaseid ei ehitata (10)

Copy
Audiitorfirma EY uuringust selgub, et puidutööstuse tulu on aastaga kukkunud ligi miljardi.
Audiitorfirma EY uuringust selgub, et puidutööstuse tulu on aastaga kukkunud ligi miljardi. Foto: Elmo Riig

Miks on Eesti puidutööstuse tulu ja töötajate arv kõvasti kukkunud, ning miks tegelikult Eestisse uusi tehaseid ei ehitata, selle põhjus on muus kui looduskaitses ja raiemahus, selgus Ernst&Youngi värskest uuringust ja puiduliidu selgitustest.

Kuigi kliimaministeerium peibutab puidukeemiatehaseid soodsa riigimetsapuiduga ja lubab riigimetsa tagavara ohverdades sama hooga edasi raiuda, on ettevõtjad Eestisse uute tehaste rajamisel üliettevaatlikud. Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu juhi Henrik Välja sõnul pole viimasel viiel aastal Eesti puidusektorisse ühtegi olulist investeeringut tehtud.

Ei taheta ka eriti teha, kui riik just puitu alla turuhinna ei müü, soodustusi-toetusi ei paku ega tehase ehitust osaliselt kinni maksa. Tselluloositehase ehitamist kaaluva Viru Keemia Grupi (VKG) juht Ahti Asmann ütles 25. märtsil ERRile, et riik peaks vähemalt uute tehnoloogiate juurutamisel katma kuni viiendiku uue tehase maksumusest («Riik pakub puidukeemiatehase rajajale erisoodustusi», PM 28.03.2024)

Tagasi üles