Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Piiripoisid varastavaid venelasi vaatas pealt käputäis Eesti piirivalvureid (7)

Vene piirivalvurid 23. mail Narva jõelt Eesti piiripoisid eemaldamas.
Vene piirivalvurid 23. mail Narva jõelt Eesti piiripoisid eemaldamas. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Postimehele teadaolevalt oli neljapäeva öösel Narva jõe läänekaldal Vene piirivalvurite poivargust jälgimas väike hulk Eesti piirivalvureid.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Egert Belitšev ütles neljapäeval, et piirivalve otsustas vastavalt kehtivale tegevusjuhisele olukorra eskaleerumise vältimiseks füüsiliselt mitte sekkuda. Isegi kui piirivalve oleks tahtnud poide eemaldamist jõuga takistada, oleks jõudude vahekord olnud eestlaste kahjuks, kuna vahejuhtumil ajal oli poisid eemaldanud Vene piirivalvureid mitu korda rohkem.

Julgeolekuekspert Meelis Oidsalu sõnul eeldab idapiirile viimastel aastatel tugevnenud surve ja varasemast suurem ränderünde oht, et PPA vaatab üle oma senise piirivalve ja -kaitse kontseptsiooni.

«Varasemast on kantsler Lauri Lugna ja PPA juhi Elmar Vaheri ajast valitsemas suhtumine, et piiri valvavad seadmed. Narvas puudus ilmselt ka kiirreageerimisvõimekus, kiirreageerijad ei saagi kogu aeg piiril viibida. Aga mehitatuse küsimus tuleb samuti üle vaadata idapiiril,» märkis Odisalu.

Tagasi üles