Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

AITAB LEVIAUKUDEST Elron alustas satelliitandmeside testimist reisirongides

Copy
Elroni rong. Pilt on illustreeriv.
Elroni rong. Pilt on illustreeriv. Foto: Vladislav Musakko

Elron alustas koostöös andmesidelahenduste ettevõttega RebelRoam Starlinki andmesideseadme testimist reisirongis. 

Esimene Starlinkiga varustatud reisirong väljub reedel, 17. mail kell 17:44 Tallinna Balti jaamast Viljandisse. Samuti alustas Elron sel nädalal rongidele uute 5G seadmete paigaldamist.

«Reisijauuringu põhjal on raudteetrassidel mobiilileviaukude tõttu katkev wifi-ühendus reisijate jaoks üks olulisemaid valukohti rongiga reisimisel,» ütles Elroni juhatuse esimees Lauri Betlem. «Wifi-ühendust ehk andmesidet saame reisijale praegu rongis pakkuda, kui oleme mobiilside levialas. Eelmisel aastal kaardistasime koos Teliaga mobiililevi olukorda Eesti raudteekoridorides ja mõõtmistulemused näitasid, et hetkel on raudteetrasside korraliku andmesidega katmiseks puudu vähemalt 25 mobiilimasti.»

Starlinki satelliitandmeside testimine reisirongides.
Starlinki satelliitandmeside testimine reisirongides. Foto: Elron

Betlemi sõnul on andmeside parandamiseks kindlasti vaja parandada mobiililevi raudteetrassidel, kuid ka Elron on enda poolt alustanud tegevusi andmeside parandamiseks rongides. «Alates maikuust vahetame välja kõik rongide ruuterid uute 5G seadmete vastu, mis peaks võimaldama paremat levi nii palju kui operaatorid ja mobiilimastid täna lubavad. Olukordades, kus mobiililevi pole üldse, paraku uutest ruuteritest üksi ei aita.»

Seepärast alustab Elron reedel, 17. mail rongis nr 2314 «Hermet» ka satelliitandmesidet võimaldava Starlinki seadme testimist. «Et Starlinki puhul on ka nüüd lõpuks esimesed raudteele sertifitseeritud lahendused olemas, alustame ka selle võimaluse testimist. Maikuus paigaldame ühele rongile testimiseks Starlinki ühendusega seadme. Testimise põhjal otsustame, kas ja kui paljudele pikamaarongidele sellised seadmed hangime. Starlinki seadmed peaksid aitama tagada andmesidet eelkõige leviaukudes,» selgitas Betlem.

Tagasi üles