Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Asjaosalised valgustavad, kuidas õnnestus päästa Iraani hõivatud laevalt Eesti meremees (3)

Copy
Iraani võimude kinni peetud laevas viibinud Eesti meremees Aleksandr saabus koju. Tallinna lennujaamas võtsid teda vastu perekond ning välisminister Margus Tsahkna.
Iraani võimude kinni peetud laevas viibinud Eesti meremees Aleksandr saabus koju. Tallinna lennujaamas võtsid teda vastu perekond ning välisminister Margus Tsahkna. Foto: Mihkel Maripuu

Kui välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) pidas mai alguses pooletunnise telefonikõne Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahianiga, oli Eesti elanik Aleksandr juba kolm nädalat viibinud Iraani hõivatud laeval.

Selleks hetkeks oli olukord juba mõnevõrra rahunenud, tähenduses, et inimene on terve ning otsest ohtu elule ei ole.

​Tsahkna meenutab, et telefonikõne Iraani välisministriga kestis umbes pool tundi ja selle aja jooksul kaeti hulk teemasid. Iraan tuletas meelde Iraani ja Eesti rahva pikaajalist sõprust, kuidas Iraan tunnustas Eesti Vabariiki juba 1918. aastal. Esitati vastastikku poliitilisi pretensioone: miks Eesti ei mõista hukka Iisraeli tegevust? Miks Iraan toetab Vene vallutussõda Ukrainas? «See kõik on aga loogiline ja oodatav poliitiliste positsioonide väljendamine,» sõnas Tsahkna.

Tagasi üles