Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Ministeeriumi «võlutrikk»: 30 protsenti Eestist kaitse alla, aga metsa võib rohkem raiuda (10)

Copy
Võsu-Nõmmeveski matkarada kaitsealuses Lahemaa rahvuspargis.
Võsu-Nõmmeveski matkarada kaitsealuses Lahemaa rahvuspargis. Foto: Svetlana Aleksejeva

Kliimaministeeriumi plaan, et kuni 30 protsenti Eestist võib kaitse alla minna, pani avalikkuse küsima, kas ministeerium on üleöö mürkroheliseks värvunud. Tegelikult on see numbritrikk ja kõrval on tööstusele sobiv kokkulepe metsa rohkem raiumiseks.

Kliimaminister Kristen Michal (RE) ja kantsler Keit Kasemets muidugi teavad, mida nad on kokku kombineerinud, ja rääkisid seetõttu 8. mai pressikonverentsil samast arvust kui kompromissist looduskaitsjate ja töösturite vahel.

Tegelikult on eesmärk juba peaaegu täidetud. Kliimaministeeriumi asekantsleri Antti Toomingu sõnul on mingisuguse riikliku kaitse all juba praegu 28 protsenti Eestist, suurusjärku kinnitasid ka Michal ja Kasemets.

Protsendi teeb suureks uudne arvutus. Vana metoodika järgi on kaitse all ainult 20,8 protsenti Eestist ja seal sees on ka Peipsi ja Võrtsjärv, teatas keskkonnaagentuur eile värskes ülevaates. 28 protsendini on näitaja tõstetud nii, et on sisse arvatud ka näiteks ranna- ja kaldakaitsevööndid, mille täisehitamise vastu on suur osa inimestest.

Tagasi üles