Päevatoimetaja:
Margus Martin

FOTOD Kaitseväe asejuhataja tutvustas kaitseministrile Kevadtormi

Copy

Pühapäeval külastas kaitseminister Hanno Pevkur koos kaitseväe juhataja asetäitja brigaadikindral Andrus Meriloga õppust Kevadtorm, kus kohtuti Pärnumaal eelseisvateks õppelahinguteks valmistuvate liitlaste, reservväelaste ja kaitseliitlastega.

Minister sai ülevaade õppuse diviisi poolt juhitava õppuse stsenaariumist ja olukorrast ning ees ootavatest tegevustest. Lisaks kohtuti Kiltsi lennuväljal Ühendkuningriigi maaväe ja Briti suursaatkonna esindajatega, jälgides samal ajal lõpule jõudvat Ühendkuningriigi üksuste Eestisse siirmist.

Kaitseministri hinnangul on õppus seni olnud edukas tööandjate ning reservväelaste panuse tõttu. «Kevadtorm on parim võimalus kaitsevalmiduse harjutamiseks, et oleksime alati valmis Eesti iseseisvuse eest seisma. Äärmiselt oluline on ka võimalus lihvida ning parandada koostööd liitlastega,» ütles kaitseminister Hanno Pevkur. «Suur tänu kõigile osalejatele, kelle motiveeritus on kõrge ja ka nende lähedastele ning tööandjatele, kelle toetuseta see kindlasti nii poleks.»

Kaitseminister Pevkur külastas visiidi käigus Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonna üksuseid Eametsas ja Eestis teeniva NATO liitlaste lahingugrupi võitlejaid. Samuti külastati õppuse Kevadtorm juhtstaapi, kus diviisiülema ülesannetes olev kolonel Mait Müürisepp tutvustas üksuste tegevusi.

«Õppus Kevadtorm on jõudnud oma tavapärasesse väga aktiivsesse faasi, mille käigus meil on taaskord suurepärane võimalus tõsta oma enesekindlust koostöös liitlastega ja harjutada sõjapidamist Eesti diviisi juhtimise all,» ütles kaitseväe juhataja asetäitja brigaadikindral Andrus Merilo. «Diviis on tänaseks arenenud juba väga tõsiseltvõetavaks reaalseks diviisiks, mis suudab lahingutegevust juhtida kõikides domeenides Eesti pinnal ja rahvusvahelises keskkonnas.»

Õppusest Kevadtorm võtavad osa nii maa-, õhu- kui mereväe üksused, kaasatud on nii diviisi staap, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, küberväejuhatus kui ka teised kaitseväe ja Kaitseliidu üksused. Kevadtormil osalevad nii Eestis teenivad NATO lahingugrupi kui ka õppuste ajaks siia saabunud kaitseväelased liitlas- ja partnerriikidest. Õppusel osaleb kokku ligikaudu 14 000 võitlejat.

Kevadtorm on kaitseväe aasta suurim õppus, mida juhib Eesti diviis. Õppuse käigus harjutatakse nii sõjaliste operatsioonide planeerimist ja elluviimist kui ka tõhustatakse koostööd Eesti ja liitlasriikide üksuste vahel. Õppusel osalevad nii tegevväelased, ajateenijad, reservväelased, kaitseliitlased kui ka liitlasriikide sõdurid.

Kevadtorm kuulub NATO õppuste seeria Steadfast Defender 2024 raamistikku. Steadfast Defender 2024 on suurim NATO õppus aastakümnete jooksul. Seal osaleb poole aasta jooksul alates jaanuarist kuni juulini 2024 ligi 90 000 osalejat kõigist NATO 32-st liikmesriigist. Õppuse laiemaks raamistikuks on kinnitatud NATO regionaalsed kaitseplaanid.

Tagasi üles