Kuus valikut, kes võiks Sinust saada

Tallinna Tehnikaülikool
Copy
Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Pärast gümnaasiumi lõpetamist on Sinu ümber üldjuhul kolme tüüpi inimesi: need, kellel on selged eesmärgid, need, kes lähevad seiklema ja need, kes ei tea veel, mida teha. Sellel hetkel on tavaline, et tekib küsimus, kes või mis minust saab, sest suur eluetapp on just selja taha jäänud. See on esimene kord, kui astud võib-olla vastu sügisele, kus pole vaja kooli minna, mis ühest küljest tekitab vabaduse tunnet ja teisalt hirmu. Olgu Su valikud millised tahes, pea meeles, et need ei määra Sinu elu lõplikku suunda, vaid tähistavad uue eluetapi algust.

Mis teha kui edasised plaanid on ebaselged või õige otsuse langetamine tundub võimatu? Sel juhul tuleks vaadata iseendasse ja mõelda, mis paneb Su silma särama. Kui Sa tunned, et sellest on puudu eneseareng, kirev tudengielu, lõputud koostöövõimalused ja maailmatasemel haridus, siis vaata, kas tunned ennast ära järgmistes küsimustes.

Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Tahad aru saada, kuidas me igapäevaselt toimime ühiskondlikus mõttes ja unistad lahendada suuri rahvusvahelisi väljakutseid?

Siis ootame Sind avaliku halduse ja riigiteaduste õppekavale! Eriala valmistab Sind ette rahvusvaheliseks koostööks piiriüleste väljakutsete lahendamisel, olgu selleks migratsioon, kliimamuutused või majandusareng. Samuti annab see arusaamise, kuidas muuta avalik sektor sama uuenduslikuks kui idufirmad. Õppekava lõpetanute seast võib leida näiteks õiguskantsleri Ülle Madise, GScani tegevjuhi ning Maksu- ja Tolliameti peadirektori Marek Helm ning Euroopa Parlamendi andmehaldusemeeskonna liikme Engel-Mari Mölderi, seega annab haridus võimaluse töötada täpselt seal, kus hing ihkab.

Kas Sinu unistuseks on saada rahvusvaheliseks ärigeeniuseks?

Tule õpi rahvusvahelist ärikorraldust, mis on akrediteeritud EFMD poolt kuuludes maailma parimate õppekavade hulka. Eriala annab teadmisi rahvusvaheliste ettevõtete olulisematest funktsioonidest ja õpe toimub inglise keeles. Tegemist on laiapõhjalise haridusega, millega on võimalik leida tööd ettevõtetes turunduse, rahanduse, raamatupidamise ja personalivaldkonnas. Pärast eriala lõpetamist ootavad Sind tööle rahvusvahelised audiitorfirmad ja organisatsioonid, suurettevõtted (nt: Ericsson, Skype) ja pangad. Sinu õppejõududeks saavad olema mitmed rahvusvahelise taustaga tuntud professorid kui ka ettevõtlus maastikul tugevad praktikud.

Sinu kireks on majandus ja tahad mõista, kuidas panna see enda jaoks tööle?

Siis rakenduslik majandusteadus on vastus Sinu küsimustele. Eriala annab Sulle praktilise analüüsi fookusega suure pildi majanduse toimimisest erinevatel tasanditel. Õppekava arendamisse on aktiivselt kaasatud ka Eesti Pank, Rahandusministeerium, Swedbank ja PricewaterhouseCoopers esindajad. Suurimateks tööandjateks eriala lõpetajatele on avalik sektor, rahvusvahelised konsultatsioonifirmad ja organisatsioonid (nt Euroopa Keskpank), pangad, majandusuuringud (nt Statistikaamet) ja suurettevõtted (nt Eesti Energia). Eriala silmapaistvamate lõpetajate hulgast võib leida mitmeid Eesti ühiskonnas mõjukaid inimesi, näiteks Eesti Panga rahapoliitika ja majandusuuringute osakonna juhti Martti Randveeri, Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraadi majanduseksperdi Natalie Lubenets ja palju teisi.

Õigus ja õiglus on Sinu jaoks südamelähedased teemad ning eelistad pigem väiksemat õpperühma suurele auditooriumile?

Õigusteadus spetsialiseerumisega Euroopa Liidu ja rahvusvahelisele õigusele on vastus Sinu küsimustele. Õppetöö toimub inglise keeles ja annab süvendatud teadmised klassikalise õiguse põhimõtetest ja süsteemidest. Õpe on väga tõhus tänu väikestele õpperühmadele, hübriidõppe võimalustele ja harjutuskohtuvõistlustel osalemisele. Õppetööd viivad läbi kõrge kvalifikatsiooniga doktorikraadiga õppejõud ja kogenud erialaspetsialistid erinevatest riikidest. Lisaks leiab eriala vilistlaste seast mitmeid nimekaid lõpetajaid, näiteks MKM ettevõtlus- ja tarbimiskeskkonna asekantsleri Sandra Särava, Eesti diplomaadi ja Eesti Vabariigi Välisministeeriumi juriidilise osakonna peadirektori Kerli Veski ja Eesti diplomaadi, erivolitustega Eesti diplomaatiline esindaja Aafrika majandusküsimustes Margus Rava.

Tahad aru saada äritegevuse suurest pildist, korda saata midagi suurt ja mõjukat?

Sellisel juhul kutsume Sind õppima ärindust, mille eesmärk on arendada mõtlemismalle, mis jäävad kehtima ka tulevikus, kui tegevuskeskkond, võimalused ja probleemid on täiesti teised. Õppekava pakub võimalust valida viie peaeriala ja mitmete valikainete vahel. Eriala lõpetanutute tööandjate ring on lai ja kirju, nende hulka kuuluvad näiteks ABB, Ernst&Young, Swedbank, LHV, Eesti Energia, Telia, Kalev ja Omniva. Lisaks avab ärinduse haridus palju võimalusi ka väljaspool Eestit. Sinu õppejõududeks saavad olema oma ala eksperdid ja arvamusliidrid, nagu kolmekordne TalTechi vilistlane Kristjan Liivamägi. TalTechi ärinduse vilistlaskogukond on oma valdkonnas Eesti suurim ja sinna kuuluvad näiteks Glowberry asutaja Heidi Mülla, laulja Jaagup Tuisk, start up DriveX tegevjuht Rauno Sigur ja paljud teised.

Soovid ennast arendada täiesti uues valdkonnas ja olla esimeste seas, kes Eesti ja EL rohepöörde eesmärke ja kliimaneutraalsemat tulevikku aitab ellu viia?

Siis ära jää rongist maha, tule õpi jätkusuutlikut ettevõtlust ja ringmajandust. Õpe toimub tööstuspiirkonnas TalTechi Virumaa kolledžis Kohtla-Järvel ja Jõhvis ning keskendub roheoskuste eesmärkide saavutamisele, olles regioonis ainulaadne. Interdistsiplinaarne õpe tugineb TalTechi tippteadusele ja tihedale ettevõtete ning avaliku sektoriga koostööle. Lisaks on õppekava arendusse aktiivselt kaasatud Eesti Energia, Enefit Power AS, Viru Keemia Grupp, Swedbank Eesti AS, KPMG, Keskkonnaamet jt ettevõtted ning organisatsioonid. Tegemist on täiesti uue erialaga, mille lõpetajana oled hinnatud spetsialist nii Eestis kui ka mujal maailmas. Eriala suurimateks tööandjateks on Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp.

Kes sinust päriselt saab, valid Sina ise. Võid astuda Sandra Särava, Kristjan Liivamäe või hoopis kellegi teise jälgedes, kuid tähtis on jääda iseendaks. Ära unusta, et karjääri võti on Sinu enda kätes ja meie oleme teeviit, kes aitab nende õigete usteni jõuda. Sina oledki tulevik – tule ja avasta seda koos meiega!

Kõikidele erialadele on vastuvõtt alanud!

Tutvu lähemalt majandusteaduskonna bakalaureusekavade ja sisseastumistingimustega siin: https://taltech.ee/majandus/bakalaureuseprogrammid

Vaata karjääriseminari: https://www.youtube.com/watch?v=lE58DBPy0Ug

Facebook: https://www.facebook.com/TalTechMajandusteaduskond

Copy
Tagasi üles