Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Test: selle kevade lemmik on Karni Suitsune grill-liha

Copy
Mustsõstrašašlõkk
Mustsõstrašašlõkk Foto: Arke Lihatööstus

Soojad kevadilmad on sel aastal lasknud end kannatamatult oodata, aga viimastel aprillipäevadel jõudis lõpuks päike kohale, grillisõbrad said semud kokku kutsuda ning söed kuumaks ajada. Vähemalt meie seltskond kasutas küll juhust ning seekord mõtlesime proovile panna Arke Lihatööstuse kaubamärgi Karni uued maitsed.

Eks igaühel ole grillimisega oma suhe, aga meie sõpruskonna jaoks tähendab see head toitu koos meelelahutuse, looduses viibimise ning sõpradega aja veetmisega. Seejuures meelelahutuseks ei pea olema sugugi tants, trall ja muusika, vaid selleks võib olla ka uute maitsete testimine. Kellele ei meeldiks värskelt grillitud toidu lõhn ja maitse? Grillitud liha ja vorstikesed pakuvad ju nii intensiivset, suitsuse ning krõbeda tekstuuriga maitseelamusi, et mmm... Ja meile meeldib proovida iga kord midagi uut.

Oleme teinud varasemalt nii krevettide kui ka taimetoitude testimist, seekord mõtlesime proovida läbi erinevat toodangut ühelt tootjalt. Võtsime ette Lõuna-Eesti maitsed ehk Karni kaubamärgi. Tegemist on enam kui 30 aastat tegutsenud lihatööstusega, mis põhineb 100% Eesti kapitalil ning teeb kõik lihatoote valmimiseks vajaliku ise ära, alates loomade esmatöötlemisest kuni valmistoodete pakendamiseni. Mis meile aga eriti meeldib – Arke Lihatööstuse eesmärk on valmistada kõrge kvaliteediga maitsvaid lihatooteid nii keskkonnasõbralikult ja jätkusuutlikult kui võimalik. Lihatööstuse keskkonnasõbralikkus peegeldub näiteks suuremahulistes investeeringutes keskkonnasäästlikumatesse tehnoloogiatesse.

Hakkame siis pihta!

Esimeseks võtsime ette Mustsõstra toorvorstid lepasuitsuga,

Foto: Arke Lihatööstus

mis kujutavad endast ehtsate Eestimaa marjadega sealihavorste. Maitse oli õrnalt magusa maiguga, aga kindlasti sobib igale mustsõstrafännile, armastagu ta veidi magusamat maitset või ei. Liiga magusaks õnneks mari vorsti ei muutnud ning väga mõnusalt lõhnas lepasuits. Üldiselt oli mõnusa struktuuriga ja disainilt ägeda välimusega vorst, sest mustsõstrad kumasid vahvalt läbi lambasoole.

Teine testitu oli Cheddar juustuga toorvorstid. Siin avaldas muljelt, et koguni 10% vorstist sisaldas juust. Cheddar juust on üldse kuidagi ebaõiglaselt vorstides liiga vähe kasutatav, tegemist on ju superhea juustusordiga. Igatahes – see vorst sai juustusõpradelt palju plusspunkte, neile meeldis just see, et tavaliselt kipuvad juustuga vorstid olema paksukesed, seest nagu kergelt vedelad ja pigem liiga rasvased. Cheddar juustuga toorvorst püsis aga hästi koos ning oli mõnusalt tugeva struktuuriga.

Cheddar juustuga toorvorstid
Cheddar juustuga toorvorstid Foto: Arke Lihatööstus

Sõprade grillvorstid juustuga – selle pakendi pidi kaasa krabama juba nime pärast! Kuna meie grillisõprade kambast olid mitmed juba aastaid olnud tuttavad Karni Sõprade grillvorstidega ning igal grillihooajal ikka söödud, siis nüüd tekitasid elevust nende järeltulijad. Tegemist on klassikalise suurusega poolsuitsu grillvorstidega, millele annab juust erilise mahlasuse. Kuna need grillvorstid on valmis kohe söömiseks ja võib tarbida ka ilma kuumutamata, siis seni kuni grill õige temperatuuri saavutas, näksisime kamba peale ära mõned vorstid otse pakist ning isegi sel moel oli tegemist mõnusa ampsuga. Sobib nii võileivale kui ka väikese ketšupimütsiga näksimiseks, kui kõhutäitmisega on kiire.

Sõprade grillvorstid juustuga
Sõprade grillvorstid juustuga Foto: Arke Lihatööstus

Absoluutseks Karni vorstide kuningaks krooniti aga Broileri grillikad, mis mekkisid hästi nii külmalt, grillitult kui ka pannil praetult. Broileri grillikad on maitselt mahedad, soolasus hästi paigas ja see on selline kergem kõhutäis. Kellele broilerilihast vorstid meeldivad, see proovigu julgelt! Broileri grillikaid kiitsid tegelikult ka need, kes muidu väga suured valge liha austajad ei ole. Meie sõpruskonnas on inimesi, kes uurivad alati tähelepanelikult lihatoodete koostist ja väldivad näiteks odavama alternatiivina kasutatavat kanalihamassi. Broileri grillikate koostises lihamassi ei kasutata – need on valmistatud broileri kintsu– ja rinnalihast. Lihtne, aga võrratu!

Broileri grillikad
Broileri grillikad Foto: Arke Lihatööstus

Mustsõstramahlas marineeritud sealihast Mustsõstrašašlõkk meenutas mustsõstart kahjuks väga napilt. Mõni ütles, et tundis marjamaitset, enamik kiitis lihtsalt head mõnusat pehmet liha, mida täiendas krõbe pealispind. Liha oli lõigatud täpselt parajateks tükkideks (vahel on šašlõkk nii ära lõigutud, et kukub resti vahele) ning küpses kiirelt.

Mustsõstrašašlõkk
Mustsõstrašašlõkk Foto: Arke Lihatööstus

Konkurentsitult parimaks tooteks tunnistati ühiselt Suitsune grill-liha. Pakendis on sea kaelakarbonaadi lihalõigud, mis küpsesid väga pehmeks ja samas jäid mahlaseks. Kui võrrelda kaelakarbonaadi liha näiteks fileelõikudega, siis kaelakarbonaad on suurema rasvasisaldusega ja mahlasem, mis teeb sellest ideaalse grill-liha valiku. Suitsust grill-liha tasub kindlasti julgelt poest kaasa krabada, kui olete külla minemas või soovite kodus mõnusat grilliõhtut veeta – meeldib endale ja meeldib kindlasti ka külalistele!

Suitsune grill-liha
Suitsune grill-liha Foto: Arke Lihatööstus

Jätkates sama heade maitsete loomist, nagu meie grilliseltskonna laual olid, siis usume, et Arke Lihatööstusel on kindlasti võimalik täita oma visioon ehk saada eelistatuimaks lihatootjaks Eestis. Kindlasti tasub testida ettevõtte kõiki uusi maitseid, meie lihtsalt kõike korraga ei jõudnud! 

Tutvu Arke Lihatööstuse tegevuse ja toodetega: www.karni.ee

Copy
Tagasi üles